După ce Ruslan Codreanu, fostul primar interimar al capitalei, care vrea să candideze independent la alegerile locale din Chișinău, nu a fost înregistrat în cursa electorală, un contracandidat de-al său, Victor Chironda, propune inițierea unei petiții către Guvern și Parlament, pentru a fi redus pe viitor numărul de semnături necesare înregistrării în cursă a candidaților independenți. 

Este regretabilă neadmiterea lui Ruslan Codreanu în cursa electorală. Condiția asta de a colecta 10 mii de semnături este un impediment artificial, creat intenționat pentru a oferi doar politicienilor care au un partid în spate posibilitatea de a candida la funcția de primar.

Pentru un activist civic, lider de comunitate sau un simplu om care ar vrea să candideze este aproape imposibil că colecteze atâtea semnături în așa timp redus. Și iată că practica arată că este nu doar imposibil ci și inutil”, a comentat Chironda.

Acesta propune inițierea unei petiții pentru modificarea Codului electoral și reducerea numărului se semnături pentru candidații independenți de la 5% la 2% din numărul de locuitori din circumscripția unde vrea să candideze. „Asta ar democratiza alegerile în Chișinău și ar contribui la depolitizarea PMC și CMC”, a mai spus Chironda.

Ieri, Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația lui Ruslan Codreanu, privind refuzul Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală Municipală Chișinău (CECEM) de a-l înregistra în cursa electorală. Ex-primarul interimar a anunțat că se va adresa azi în instanță.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!