/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

După ce Ruslan Codreanu nu a fost înregistrat în cursa electorală, un alt concurent electoral din Chișinău propune inițierea unei petiții

01 octombrie 2019, ora 10:51

După ce Ruslan Codreanu, fostul primar interimar al capitalei, care vrea să candideze independent la alegerile locale din Chișinău, nu a fost înregistrat în cursa electorală, un contracandidat de-al său, Victor Chironda, propune inițierea unei petiții către Guvern și Parlament, pentru a fi redus pe viitor numărul de semnături necesare înregistrării în cursă a candidaților independenți. 

Este regretabilă neadmiterea lui Ruslan Codreanu în cursa electorală. Condiția asta de a colecta 10 mii de semnături este un impediment artificial, creat intenționat pentru a oferi doar politicienilor care au un partid în spate posibilitatea de a candida la funcția de primar.

Pentru un activist civic, lider de comunitate sau un simplu om care ar vrea să candideze este aproape imposibil că colecteze atâtea semnături în așa timp redus. Și iată că practica arată că este nu doar imposibil ci și inutil”, a comentat Chironda.

Acesta propune inițierea unei petiții pentru modificarea Codului electoral și reducerea numărului se semnături pentru candidații independenți de la 5% la 2% din numărul de locuitori din circumscripția unde vrea să candideze. „Asta ar democratiza alegerile în Chișinău și ar contribui la depolitizarea PMC și CMC”, a mai spus Chironda.

Ieri, Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația lui Ruslan Codreanu, privind refuzul Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală Municipală Chișinău (CECEM) de a-l înregistra în cursa electorală. Ex-primarul interimar a anunțat că se va adresa azi în instanță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram