Activistul civic Sergiu Tofilat critică decizia autorităților electorale din Chișinău de a-i refuza fostului primar interimar Ruslan Codreanu al capitalei înregistrarea în cursa electorală. Acesta atrage atenția asupra faptului că listele pentru colectarea semnăturilor i-au fost eliberate candidatului cu o întârziere de cinci zile și spune că, dacă acest lucru s-a făcut intenționat, înseamnă că s-au încălcat regulile democrației. 

Pentru a participa ca independent la alegerile locale în Chişinău, trebuie să aduni (minim) 10.000 de semnături. Dacă eşti înaintat de un partid, nu e nevoie de adunat semnături. Ca să înregistrezi un partid, îţi trebuie doar 4.000 de membri (semnături). E corect şi echitabil? Deloc. Am colectat semnături în 2018 cu mai mulţi voluntari, ştiu că nu-i uşor. Cred că trebuie să solicităm revizuirea condiţiilor de înregistrare a candidaţilor independenţi.

Nu ştiu cum a colectat semnături echipa lui Ruslan Codreanu, dar ştiu că a primit listele cu 5 zile de întârziere. Dacă excluderea lui Ruslan s-a făcut intenţionat, cu ideea că simpatizanţii lui vor vota un candidat de dreapta, e o mare greşeală. Mai curând va scădea prezenţa la vot, iar asta îl avantajează pe Ion Ceban. Încălcarea regulilor democratice se întoarce neapărat împotriva celor, care le încalcă”, a comentat Tofilat.

După ce Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Municipală Chișinău i-a refuzat lui Ruslan Codreanu înregistrarea în cursă, iar Comisia Electorală Centrală i-a respins contestația, azi, ex-primarul interimar s-a adresat în instanța de judecată.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!