/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Sergiu Tofilat: Dacă excluderea lui Ruslan Codreanu din cursă s-a făcut intenţionat, e o mare greşeală

missing
01 octombrie 2019, ora 19:47

Activistul civic Sergiu Tofilat critică decizia autorităților electorale din Chișinău de a-i refuza fostului primar interimar Ruslan Codreanu al capitalei înregistrarea în cursa electorală. Acesta atrage atenția asupra faptului că listele pentru colectarea semnăturilor i-au fost eliberate candidatului cu o întârziere de cinci zile și spune că, dacă acest lucru s-a făcut intenționat, înseamnă că s-au încălcat regulile democrației. 

Pentru a participa ca independent la alegerile locale în Chişinău, trebuie să aduni (minim) 10.000 de semnături. Dacă eşti înaintat de un partid, nu e nevoie de adunat semnături. Ca să înregistrezi un partid, îţi trebuie doar 4.000 de membri (semnături). E corect şi echitabil? Deloc. Am colectat semnături în 2018 cu mai mulţi voluntari, ştiu că nu-i uşor. Cred că trebuie să solicităm revizuirea condiţiilor de înregistrare a candidaţilor independenţi.

Nu ştiu cum a colectat semnături echipa lui Ruslan Codreanu, dar ştiu că a primit listele cu 5 zile de întârziere. Dacă excluderea lui Ruslan s-a făcut intenţionat, cu ideea că simpatizanţii lui vor vota un candidat de dreapta, e o mare greşeală. Mai curând va scădea prezenţa la vot, iar asta îl avantajează pe Ion Ceban. Încălcarea regulilor democratice se întoarce neapărat împotriva celor, care le încalcă”, a comentat Tofilat.

După ce Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Municipală Chișinău i-a refuzat lui Ruslan Codreanu înregistrarea în cursă, iar Comisia Electorală Centrală i-a respins contestația, azi, ex-primarul interimar s-a adresat în instanța de judecată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram