/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Capitala are, de azi, două parcări noi gratuite, deschise doar în timpul zilei. Unde sunt amplasate

missing
03 octombrie 2019, ora 11:18

Municipiul Chișinău are de astăzi două parcări publice noi. Acestea au fost deschise în baza unui Memorandum semnat luna trecută între Primăria capitalei și MAI. Una din ele este amplasată în inima capitalei, pe adresa București 30, iar cealaltă – pe strada Nicolae Testemițanu 31, teritorii care aparțin MAI. Parcările vor fi gratuite și vor fi deschise doar pe parcursul zilei, de la 07:00 dimineața până la ora 19:00 seara. Autoritățile recunosc faptul că acestea reprezintă doar o soluție provizorie în lupta cu ambuteiajele infernale din Chișinău, capitala având nevoie de parcări moderne, supraetajate.

„Cele două teritorii au fost lăsate de foarte mult timp în paragină, din 2008 nu mai este amplasat nimic, iar locația de pe Testemițanu e pustie din 2008. Nu sunt utilizate și ne-am gândit că vor fi utile pentru fluidizarea traficului, în special în arterele care sunt solicitate pe parcursul zilei. Capacitatea maximă pe adresa București 30 ar fi de 150 de mijloace de transport. Cealaltă locație este mai mare, cu o capacitate de 250 de mijloace de transport”, a menționat într-un briefing de presă, secretarul de stat al MAI, Ianuș Erhan.

Responsabilii de la MAI au asigurat marcajul rutier în zonă. Pentru început, angajații Inspectoratului Național de Patrulare vor fi cei care vor redirecționa vehiculele către noile parcări. Accesul în parcare va fi asigurat de angajații Inspectoratului General de Carabinieri. Tot ei vor asigura și securitatea pe parcursul zilei.

„Este o soluție temporară, recunoaștem. Noi avem anumite viziuni față de această clădire, urmează ca la anul să fie efectuat un studiu de fezabilitate, un proiect de reconstrucție astfel încât să fie amplasat aparatul central al Inspectoratului General de Carabinieri aici. Asta va dura însă, evident că nu va fi nici la anul, nici la celălalt”, a subliniat Erhan.

Pentru că noile parcări sunt temporare, autoritățile municipale își doresc pe cele două adrese parcări supraetajate.

„Noi vedem aici că teritoriul acesta ar putea fi utilizat pentru construirea unei parcări supraetajate și cu o capacitate de vreo mie de locuri. Pentru zona centrală a Chișinăului avem nevoie de patru asemenea parcări și atunci cât de cât o să fie mai fluid traficul în Chișinău. Deocamdată, e la nivel de idee doar”, a declarat Adrian Talmaci, primar interimar al Chișinăului.

Primăria municipiului Chișinău și-a asumat obligațiunea să salubrizeze teritoriile parcărilor respective.

Menționăm că în capitală urma a fi amenajată o parcare cu plată. Proiectul a stârnit un adevărat scandal, fiind deschis un dosar penal în care fostul primar Dorin Chirtoacă este învinuit pentru trafic de influență. Acesta se declară nevinovat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram