/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Dezbateri electorale la TV8. Cum vor rezolva candidații la Primăria Chișinău problema construcțiilor ilegale

03 octombrie 2019, ora 10:21

Candidații la funcția de primar al capitalei au diferite soluții pentru rezolvarea problemei construcțiilor ilegale din Chișinău. Mulți dintre ei spun că orașul are nevoie de un Plan Urbanistic General care să fie ca o biblie pentru funcționarii care decid ce proiecte de construcție să aprobe și pe care să le refuze, astfel încât orașul să nu se sufoce de construcții urâte sau periculoase pentru locuitorii capitalei. Acesta a fost subiectul rundei a treia de dezbateri electorale la TV8. Iată ce propuneri au la acest subiect candidații: Vladimir Cebotari, Octavian Țîcu, Dorin Chirtoacă, Ivan Diacov și Vitalie Marinuță.

Vladimir Cebotari, candidatul Partidului Democrat

„Prima sarcină este stopăm acele procese, atunci când noi vorbim despre urâciune sau când nu este în corespundere cu Planul General Urbanistic sau când avem întrebări și la acel PUZ – planul local. Situația desigur că este mai grea acolo unde avem un fapt împlinit deja. Acolo unde vorbim despre anumite proiecte care sunt urâciuni sau care nu se încadrează în acele aspecte arhitecturale pe care ni le-am dori noi. Dacă acele urâciuni fac parte din zone foarte strategice pentru noi, spre exemplu, dacă vrem să dezvoltăm unele zone turistice, va trebui să venim cu anumite propuneri, către acei proprietari, poate cu anumite contribuții sau programe, să îmbunătățim aspectul arhitectural, dar desigur, noi ne dorim un oraș frumos”.

Ivan Diacov, candidatul Partidului Nostru

„Le vom stopa legal și toate proiectele care au tentă criminală o să treacă prin Procuratură”.

Vitalie Marinuță, candidatul Partidului Verde Ecologist

„Soluția juridică pentru această problemă o vor da juriștii, eu m-am dezvoltat pe parcursul vieții mele ca manager al situațiilor de criză și noi suntem într-o situație de criză. Din acest punct de vedere situația este una simplă: noi până acum nu am avut management, nu am avut o conducere bună a capitalei, dar, dacă ne uităm, avem legislația în vigoare, avem instrumentele necesare, iar după 20 octombrie, cu mine în Primărie, timp de trei luni de zile, veți vedea și rezultate”.

Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal

„Trebuie de știut că este centrul istoric, care trebuie să aibă reguli aparte, și sunt sectoarele Chișinăului, care trebuie să se supună regulilor generale. Și într-o parte și în alta, Consiliul Municipal nu a dorit să adopte reguli de urbanism pentru a fi reglementat la metru pătrat. Ce am făcut pentru aceasta? Mi-am asumat personal răspunderea de a contrasemna fiecare certificat de urbanism și autorizație de construcție în ultimii cinci ani, pentru că am observat că fiecare specialist în domeniu își dorește altceva decât ceea ce își doresc locuitorii și asta am de gând să fac mai departe, chiar dacă Procuratura lui Plahotniuc mi-a deschis dosare penale”.

Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale

„Aici sunt câteva soluții. Prima soluție este adoptarea Planului Urbanistic Zonal, căci neadoptarea acestui plan a dus la faptul de complicitate între diferitele scheme frauduloase și mafiei imobiliare cu oamenii din Primărie, care a făcut să nu existe un interes pentru adoptarea Planului Urbanistic General. Iar al doilea lucru foarte important, noi nu putem interveni în acest cadru de construcție a acestor clădiri căci ele intră sub incidența articolului 179 al Codului contravențional pentru că doar instanța poate obliga demolarea. Noi nu avem un regulament foarte clar priind acțiunile în cazul construcțiilor ilegale”.

Urmăriți dezbaterile electorale la TV8, de luni până vineri, începând cu ora 19:50.

Listele candidaților la funcțiile de primari și deputați la alegerile de pe 20 octombrie le puteți accesa pe pagina alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram