Noii proprietari ai companiei „Avia Invest”, deținătorii „NR Investments Ltd”, atenționează autoritățile din Republica Moldova că s-ar putea adresa în judecată, invocând persecuții politice. Aceștia au informat conducerea țării  noastre despre existența unui litigiu potrivit articolului 10, alineat 1, al Tratatului Bilateral de Investiții, ratificat de Republica Moldova și Cipru la 13 septembrie 2007, scrie Agora.md.

„Așa numitul Tratat bilateral de investiții „Cipru-R. Moldova” garantează promovarea și protecția reciprocă a investițiilor entităților din cele două jurisdicții. Chemăm la un arbitraj amiabil pentru această dispută care a survenit între Republica Moldova și proprietarul concesiunii aeroportului. Am notificat toate autoritățile de vârf, inclusiv premierul, că prin eșecul de a înceta persecuția politică și de a redresa situația prin alte canale, nu ne va rămâne o altă alternativă decât să ne adresăm în instanță bazându-ne pe Tratatul Bilateral de Investiții, care garantează securitatea investițională sub protecția dreptului internațional”, se arată într-un comunicat al companiei, potrivit sursei citate.

Se întâmplă după ce autoritățile s-au adresat în instanță cu cererea de a fi reziliat contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, invocând faptul că agentul economic ce a luat în concesiune bunul nu și-a îndeplinit obligațiunile.

Ieri, Parlamentul a aprobat raportul comisiei de anchetă care a investigat modul de concesionare și privatizare a mai multor bunuri de ale statului, inclusiv și Aeroportul Chișinău. În hotărârea Legislativului se regăsește recomandarea către Guvern de a cere rezilierea contractului, către organele de drept, de a porni urmărirea penală pe persoane responsabile din cadrul comisiei de monitorizare a procesului de concesionare a bunului și către Ministerul Finanțelor, de a efectua un audit privind valoarea reală a investițiilor făcute de „Avia Invest” în Aeroportul Chișinău, de la concesionarea acestuia și până în prezent.

„NR Investments Ltd” a devenit proprietara „Avia Invest” acum aproximativ două luni.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!