/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Reacția avocaților lui Filat după votul lui Gherman la APCE și declarația lui Popșoi că în Moldova nu mai există deținuți politici

07 octombrie 2019, ora 17:46

Avocații fostului premier al țării, Vlad Filat, au venit cu o reacție privind comentariile vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi și șefei Delegației Republicii Moldova la APCE, Doina Gherman legate de Rezoluția APCE, prin care autoritățile de la Chișinău sunt îndemnate să facă tot posibilul să înceteze dosarele penale motivate politic, pornite de regimul precedent. Asta după ce Gherman a votat împotriva încetării tuturor cauzelor penale la comandă politică, iar Popșoi a spus că colega sa a votat astfel pentru că ”în Republica Moldova nu mai există deținuți politici”. 

Amendamentul privind încetarea dosarelor politice a fost propus de parlamentari din Germania, Austria, Islanda și Turcia, inclusiv de către Președintele Comisiei de Monitorizare al APCE, domnul Stefan Schennach, care a monitorizat dosarul penal al lui Vlad Filat și a dat mai multe aprecieri privind neadmiterea ingerinței politicului în dosarul ex-premierului.

Au urmat reacțiile vicepreședintelui Legislativului, Mihail Popșoi și deputatei Doina Gherman, care au afirmat că în țara noastră nu mai sunt deținuți politici, iar cei care îl consideră pe Vlad Filat deținut politic, greșesc. În acest context, avocații lui Filat cataloghează comentariile respective drept ”atitudini personale izolate, neinformate, în contradicție totală cu numeroasele constatări ale organizațiilor, forurilor, și ONG-urilor internaționale de referință, care au catalogat procesul penal și condamnarea lui Vlad Filat drept unul motivat politic, exemplu de justiție selectivă, înfăptuită de organe de drept și instanțe de judecată controlate politic de vechiul regim. Unul din capetele de cerere formulate de Vlad Filat la CEDO se referă anume la faptul că procesul său penal a fost unul motivat politic. Mai jos prezentăm referințele doar la o parte din rapoartele și publicațiile care confirmă caracterul politic și selectiv, printre care se regăsesc și concluziile structurilor cu reputație globală cu care a colaborat domnul Popșoi, și anume Jamestown Foundation și Chatham House. Acestea expres au menționat cauza domnului Filat ca fiind una cu tentă politică și atac direcționat împotriva oricărei opoziții guvernării”, se arată într-un comunicat de presă remis de avocații fostului prim-ministru.

”Constatările potrivit cărora regimul precedent și-a subordonat justiția și instituțiile de drept pentru a persecuta, intimida și reduce la tăcere pe oricare dintre oponenții incomozi se regăsesc nu doar în rapoarte, dar și în Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Ca să-și întărească credibilitatea în privința celor declarate, actuala guvernare trebuie să elaboreze un act normativ care să stabilească criterii clare, certe și previzibile pentru identificarea cazurilor politice instrumentate de guvernarea precedentă, să instituie mecanisme pentru revizuirea acestora, cu atragerea la răspundere a celor responsabili pentru a nu perpetua impunitatea. Or, victime politice nu sunt doar acei care s-au regăsit în rândurile actualei guvernări și care au fost persecutați în perioada când aceasta era în opoziție. Numărul victimelor dosarelor politice este cu mult mai mare, începând cu primari, consilieri, președinți de raioane, deputați, agenți economici, politicieni, avocați sau formatori de opinie, persecutați pe criterii politice.

De asemenea, declarațiile recente ale unor judecători care au mărturisit presiunile la care au fost supuși în legătură cu dosarele penale politice examinate, inclusiv dosarul lui Filat, urmează a fi tratate cu maximă seriozitate pentru a pune capăt practicii de ingerință a politicului în actul justiției”, se mai menționează în comunicat.

”Catalogarea unipersonală și selectivă de către unii exponenți politici privind care cauze penale să fie considerate mai mult sau mai puțin politice discreditează intențiile expuse în Declarația privind caracterul captiv al statului și descurajează judecătorii și reprezentanții organelor de drept să denunțe presiunile la care au fost supuși de guvernarea precedentă”, mai spun avocații lui Vlad Filat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram