După ce președintele Igor Dodon a declarat că rușii ar fi interesați să investească în Portul Giurgiulești, un fost ministru din România a dezvăluit că, în 2014, au existat discuții ca portul să fie cumpărat de operatorul român de transport țiței și derivate prin conducte „Conpet”.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, afirmă că a recomandat, acum cinci ani, companiei „Conpet” să achiziționeze Portul de la Giurgiuleşti, cu o rezervă de bani pe care o avea plasată în 2014 la bănci.

De asemenea, a sugerat companiei „Electrica” să folosească o parte din banii obținuţi la listare pentru a intra în Republica Moldova, cumpărând distribuţia de energie electrică din zona Chişinău de la compania spaniola „Gas Natural Fenosa”.

„Din păcate, cele două proiecte nu au fost finalizate ulterior plecării de la minister de cei care au urmat. Astăzi, discuţiile se poartă cu totul altfel în cazul ambelor obiective. Irosirea de oportunităţi, lipsa de viziune şi acţiune sunt, din păcate, trei trăsături care au marcat sectorul energetic în ultimii ani… Zilele trecute, oficiali din Rusia şi Republica Moldova au anunţat posibilitatea ca Portul de la Giurgiuleşti (singura ieşire a Moldovei la Dunăre) să fie cumpărat de investitori din Rusia”, a scris fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a declarat recent într-un interviu acordat pentru Kommersant.ru că proprietarii Portului Giurgiulești ar fi în căutare de parteneri pentru dezvoltarea afacerii. „Cred că apariția unui investitor rus acolo, în viitorul apropiat, este destul de reală”, a spus președintele.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!