/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/DOC/ Decizia motivată a Curții de Apel prin care a fost validat mandatul de primar al lui Năstase

09 octombrie 2019, ora 16:43

Curtea de Apel Chișinău a publicat decizia motivată din 8 octombrie  prin care au fost confirmate rezultatele alegerilor locale noi din turul doi de scrutin care s-a desfășurat pe 3 iunie 2018 și a fost validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Judecătorii nu au stabilit careva temeiuri care ar duce la invalidarea rezultatelor alegerilor și au calificat argumentele expuse de Partidul Socialiștilor drept „declarative și neîntemeiate, combătute în totalitate prin acte judecătorești anterioare”.

Magistrații au argumentat că procesul verbal prezentat de CEC privind totalizarea rezultatelor votării confirmă incontestabil că Năstase a fost ales în funcția de primar al Chișinău și este o dovadă a faptului că nu au fost identificate nereguli în campanie, admise de concurentul electoral al Platformei Demnitate și Adevăr.

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a reținut că, la 24 iulie 2018, agentul constatator din cadrul Inspectoratului de Poliției Centru, Vitalie Railean, a  întocmit un proces verbal pe numele lui Andrei Năstase pentru agitație electorală, după ce a postat mai multe videouri pe Facebook, prin care a îndemnat cetățenii să iasă la vot. Agentul i-a aplicat lui Năstase o amendă de 1200 lei.

Nefiind de acord cu decizia agentului constatator, Andrei Năstase s-a adresat în instanță și a cerut anularea procesului verbal cu privire la contravenție. Pe 13 mai, Judecătoriei Chișinău, sediul Centru a admis contestaţia depusă de Andrei Năstase și a fost anulat procesul verbal cu privire la contravenţie. Iar pe 19 august, Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău a respins ca nefondat recursul declarat de către reprezentantul Inspectoratului de Poliție Centru.

„Ținând cont de faptul că, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, au fost descalificate faptele prezumate drept agitație electorală, iar procesul contravențional intentat în privința lui Andrei Năstase – încetat, Colegiul va desființa soluția fondului de invalidare a rezultatelor alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău.  Soluția respectivă contravine unor hotărâri judecătorești pronunțate în cauze conexe”, se spune în decizia motivată a Curții de Apel Chișinău.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram