/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Turcia atacă Siria! Forțele militare au lansat astăzi o ofensivă

missing
09 octombrie 2019, ora 18:08

Forţele armate turce au lansat astăzi o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agenţiile de presă internaţional, scrie agerpres.ro.

Erdogan a denumit operațiunea „Izvorul Păcii” și a afirmat că țintele sunt Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriașă în rândul populației”. O sursă turcă din domeniul securității a declarat aceleiași agenții că atacul va fi sprijinit și de artilerie.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit orașul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiaţilor sirieni”, a susţinut Erdogan.

Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016, reaminteşte AFP. Turcia amenința de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian. Duminică, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut că aprobă operațiunea, dar ulterior a dat asigurări că Washingtonul nu şi-a abandonat aliații kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islamic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram