/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Zeci de loturi de pește, depistate cu paraziți. ANSA nu a fost informată

missing
10 octombrie 2019, ora 13:31

Pe piața din Republica Moldova au fost depistate 73 de loturi de pește infestat cu paraziți! Acestea au ajuns pe piața noastră în perioada 20 august – 4 octombrie. Anunțul a fost făcut de premierul Maia Sandu, într-un briefing de presă.

Potrivit prim-ministrei, este vorba de pește ieftin, care se vinde, de regulă, la piață. Despre această neregulă ANSA nu a fost anunțată, iar toate loturile primeau certificat sanitar.

”În mod procedural, în posturile vamale și de frontieră sunt prelevate probe din loturile de produse importate, după sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Angajații laboratorului efectuează analizele și conform normelor, trebuie să introducă datele în sistemul informațional de management al laboratoarelor cu specificarea expresă a conformității sau neconformității produsului . Acest lucru nu se întâmplă. După efectuarea analizelor, datele trebuiau să fie accesibile celor de la ANSA”, a declarat Maia Sandu.

Astfel, premierul a cerut ANSA să inițieze o anchetă de serviciu și să îi suspendeze din funcții pe responsabilii de la agenție și laborator care au tolerat o asemenea încălcare.

”Ministerele Sănătății, Educației și Justiției să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă a loturilor de pește achiziționate în ultima perioadă, iar poliția și ANSA să efectueze controale în piețe și locuri de vânzare a peștelui de import pentru a preveni comercializarea peștelui”, a solicitat Sandu.

De asemenea, prim-ministra a cerut lista companiilor implicate în schemă și introducerea lor în lista de interdicții a agenției de achiziții publice, pentru ca să nu mai poată livra produse instituțiilor publice.

Oamenii legii au deschis o cauză penală, a mai spus Maia Sandu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram