Peste 1600 de declarații de avere și 340 de sesizări au primit spre examinare cei șapte și ulterior 11 inspectori de integritate, În primele 9 luni ale acestui an. Astfel, au fost perfectate 295 de procese-verbale de inițiere sau de neinițiere a controlului și 98 de acte de constatare, două treimi dintre care s-au soldat cu încălcări.

Astfel, 50 de acte de constatare s-au referit la încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, 17 – al incompatibilităților, 6 – al averilor și intereselor personale și 1 – al restricțiilor.

Urmare a rămânerii definitive a actelor de constatare, în privința a 61 de persoane verificate, s-a solicitat sau se va solicita încetarea mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu, fiind decăzuți din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică pe un termen de trei ani.

Totodată, în aceeași perioadă, Inspectoratul de integritate a inițiat 90 de cauze contravenționale, în cadrul cărora a aplicat amenzi în sumă 93 500 de lei, și a eliberat aproape 1000 de certificate de integritate.

Cele mai multe contravenții (43) s-au referit la art. 3302 „Încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale” ( Depunerea tardivă sau nedepunerea declarațiilor). Procese-verbale contravenționale de acest fel au fost perfectate în privința a 14 deputați sau ex-deputați, 7 judecători, 7 procurori, 6 primari ș.a.

Mai multe detalii despre activitatea inspectorilor în cele 9 luni ale acestui an găsiți aici.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!