UE a aprobat prima tranșă, de 30 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova

10 octombrie 2019, ora 15:10

Comisia Europeană a aprobat prima tranșă, în valoare de 30 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Aceasta e prima din cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară către Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, adoptat în septembrie 2017.

”Această plată este o expresie a sprijinului pentru punerea în aplicare a reformelor-cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și protejarea statului de drept în Moldova. Comisia Europeană este pregătită să continue să lucreze strâns cu autoritățile moldovenești pentru a contribui la realizarea unui proiect amplu și a unui set ambițios de reforme economice și structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creștere și investiții în beneficiul oamenilor din Moldova”, a declarat Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și financiare.

Pentru ca banii să vină, țara noastră trebuie să îndeplinească niște condiții: este vorba despre precondițiile politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului care trebuie îndeplinite, iar măsurile de politică specifice trebuie să fie implementate cu succes. De asemenea, plățile sunt condiționate de progresele în raport cu FMI.

În iunie 2018, în urma evaluării conform căreia condițiile politice nu au fost îndeplinite, lansarea primei tranșe a programului a fost suspendată. Evaluarea s-a bazat, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor locale anticipate din Chișinău.

„În urma schimbării guvernului din iunie 2019, autoritățile moldovenești s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reformă structurală pentru consolidarea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră acum că sunt îndeplinite condițiile prealabile politice pentru a continua acordarea primei tranșe a programului MAE”, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

10 milioane de euro din cele 30 de milioane vor fi oferite drept grant, restul fiind împrumut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram