Comisia parlamentară economie, buget și finanțe cere companiilor exportatoare de nuci să revină la prețul de achiziție din 2016, pentru că acesta a fost micșorat artificial atunci din cauza unui monopol.

„Timpul pe care îl au companiile la dispoziție este de 48 de ore. Aștept o reacție rapidă, pentru ca să nu apelăm la Consiliul Concurenței pentru a rezolva această situație. Companiile trebuie să revină la prețul de achiziție din 2016. Altfel, se califică ca o înțelegere de cartel. Trebuie să revină la un preț just, pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile din disperare”, a declarat președintele Comisiei economie, Igor Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul a prezentat rezultatele unei investigații pe care a făcut-o comisia parlamentară despre monopolul instituit pe piața nucilor în 2016. Atunci, prețurile de achiziție s-au prăbușit cu 50% și exporturile au scăzut drastic.

„În 2015 activau cinci mari companii pe piața nucilor. În 2016, asociați ai Guvernului Filip au vrut o cotă mai mare de piață…Comisia a primit confirmări că se cereau 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat, sau 0,5 cenți pentru un kilogram de miez…S-a urmărit de fapt o reîmpărțire a pieței. Companiile în fruntea cărora se află rudele lui Pavel Filip au avut de câștigat. Compania „Monicol” și-a triplat exporturile într-un singur an. Conducerea companiei avea relații de rudenie cu  Pavel Filip”, a precizat Muntean.

Deputații au vorbit și despre controalele inspectoratului Fiscal și ale Poliției, întreprinse în 2016 la companiile specializate în colectarea nucilor, care s-au ales cu dosare penale pentru contrabandă și evaziune fiscală, multe dintre ele ajungând la faliment.

„Au fost sechestrare mii de tone de nuci și reținute mai multe persoane. Șocul a produs un mare dezechilibru pe piață. Multe companii s-au lichidat. Dosarele sunt  și acum pe rol în instanțele de judecată. Firmele cumpărau de la persoane fizice care nu erau obligate să demonstreze proveniența nucilor”, a adăugat deputatul Igor Munteanu.

Comisia economie, buget și finanțe a fost informată de Serviciul de Securitate că instituția a cerut, în 2016, să fie creată o comisie specială care să analizeze problemele de pe piața nucilor, dar a primit un refuz.

Anterior, și prim-ministra Maia Sandu a abordat subiectul la câteva ședințe de Guvern și l-a învinuit pe democratul Pavel Filip că ar acoperi monopolul de pe piața nucilor. Fostul premier democrat a negat orice implicare a sa în aceste scheme.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!