/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Ultimatumul Comisiei economie a Parlamentului pentru exportatorii de nuci: „Au la dispoziție 48 de ore”

missing
10 octombrie 2019, ora 14:24

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe cere companiilor exportatoare de nuci să revină la prețul de achiziție din 2016, pentru că acesta a fost micșorat artificial atunci din cauza unui monopol.

„Timpul pe care îl au companiile la dispoziție este de 48 de ore. Aștept o reacție rapidă, pentru ca să nu apelăm la Consiliul Concurenței pentru a rezolva această situație. Companiile trebuie să revină la prețul de achiziție din 2016. Altfel, se califică ca o înțelegere de cartel. Trebuie să revină la un preț just, pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile din disperare”, a declarat președintele Comisiei economie, Igor Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul a prezentat rezultatele unei investigații pe care a făcut-o comisia parlamentară despre monopolul instituit pe piața nucilor în 2016. Atunci, prețurile de achiziție s-au prăbușit cu 50% și exporturile au scăzut drastic.

„În 2015 activau cinci mari companii pe piața nucilor. În 2016, asociați ai Guvernului Filip au vrut o cotă mai mare de piață…Comisia a primit confirmări că se cereau 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat, sau 0,5 cenți pentru un kilogram de miez…S-a urmărit de fapt o reîmpărțire a pieței. Companiile în fruntea cărora se află rudele lui Pavel Filip au avut de câștigat. Compania „Monicol” și-a triplat exporturile într-un singur an. Conducerea companiei avea relații de rudenie cu  Pavel Filip”, a precizat Muntean.

Deputații au vorbit și despre controalele inspectoratului Fiscal și ale Poliției, întreprinse în 2016 la companiile specializate în colectarea nucilor, care s-au ales cu dosare penale pentru contrabandă și evaziune fiscală, multe dintre ele ajungând la faliment.

„Au fost sechestrare mii de tone de nuci și reținute mai multe persoane. Șocul a produs un mare dezechilibru pe piață. Multe companii s-au lichidat. Dosarele sunt  și acum pe rol în instanțele de judecată. Firmele cumpărau de la persoane fizice care nu erau obligate să demonstreze proveniența nucilor”, a adăugat deputatul Igor Munteanu.

Comisia economie, buget și finanțe a fost informată de Serviciul de Securitate că instituția a cerut, în 2016, să fie creată o comisie specială care să analizeze problemele de pe piața nucilor, dar a primit un refuz.

Anterior, și prim-ministra Maia Sandu a abordat subiectul la câteva ședințe de Guvern și l-a învinuit pe democratul Pavel Filip că ar acoperi monopolul de pe piața nucilor. Fostul premier democrat a negat orice implicare a sa în aceste scheme.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram