/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Fondul European pentru Europa de Sud-Est va finanța trei bănci din R. Moldova

12 octombrie 2019, ora 11:52

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) este gata să finanțeze trei bănci din R. Moldova  cu 25 de milioane de lei în următoarele șase luni, pentru ca acestea să dezvolte sistemul de creditare pentru întreprinderile mici și gospodăriile cu venituri mici. Despre asta s-a discutat la conferința „Puterea monedei locale” la care a participat și prim-viceguvernatorul Băncii Naționale, Vladimir Munteanu.

Reprezentantul BNM-ului a subliniat importanța acestei reuniuni în sprijinul promovării interesului antreprenorilor pentru finanțarea în moneda națională. Acesta s-a referit la tendințele pieței din ultimii ani care arată că optarea pentru creditele în moneda națională elimină riscul valutar și face creditele mai sănătoase. Avantajul este reciproc: atât pentru consumatorii de credite care nu-și erodează bunăstarea cu un credit la o rată mai stabilă, cât și pentru băncile licențiate care-și îmbunătățesc calitatea portofoliului de credite.

„Mediul de afaceri local este forța motrice a oricărei economi. Dacă ne asigurăm că acesta dispune de resursele și abilitățile necesare pentru dezvoltare, ne așternem calea pentru mulți ani înainte”, a spus Munteanu.

EFSE a investit până acum în activitatea partenerilor din Republica Moldova 105 milioane de euro, ceea ce a constituit un suport semnificativ pentru capacitatea de dezvoltare a băncilor, întreprinderilor mici și mijlocii, dar și a băncii centrale.

Fondul European pentru Europa de Sud-Est a fost înfiinţat de Banca Germană de Dezvoltare (KfW) în decembrie 2005 cu scopul de a acorda asistenţă financiară pe termen lung întreprinderilor micro-, mici şi mijlocii. EFSE și-a început activitatea în Republica Moldova în 2006.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram