/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Scântei la Comisia politică externă! Au fost desemnați ambasadori noi la Bruxelles, Ankara și Paris

15 octombrie 2019, ora 11:33

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a desemnat trei ambasadori noi la Uniunea Europeană,  în Turcia și Franța. Diplomații au primit deja agrementul autorităților străine, iar astăzi candidații s-au prezentat în fața deputaților din Comisia politică externă a Parlamentului.

În calitate de ambasador al R. Moldova la Bruxelles a fost propusă Daniela Morari, care a deținut până acum funcția de secretar de stat la Ministerul de Externe. „A fost șefa Direcției generale pentru Integrare Europeană, a fost și decorată pentru eforturile pe care le-a depus pentru negocierea, semnare ași ratificarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE”, a prezentat-o secretarul de stat Dinu Toderașcu.

Daniela Morari a primit mai multe întrebări incomode de la deputați, atât din opoziție, cât și de la președintele Comisiei parlamentare Iurie Reniță, care a rugat-o să dea o apreciere celor două rezoluții pe care le-a adoptat anul trecut Parlamentul European în cazul R. Moldova, după care a fost sistată asistența financiară.

Democratul Andrian Candu i-a sugerat diplomatei să nu intre în polemici politice, iar Daniela Morari a răspuns scurt că „impactul documentului a fost important” pentru R. Moldova  și Ministerul de Externe a luat act și a depus eforturi pentru a depăși problemele.

Diplomata a mai fost întrebată cum va proceda dacă va primi instrucțiuni diferite de la președintele Parlamentului, de la șeful statului și de la Guvern, ce indicații va respecta?  „Pentru a avea o politică bună în exterior este important să ai o politică internă”, a răspuns Morari. Iurie Reniță i-a recomandat să execute întotdeauna indicația ministrului de Externe.

Funcție diplomatică pentru consilierul bașcanului Găgăuziei

Pentru funcția de ambasador al R. Moldova la Ankara a fost desemnat Dimitri Croitor, care este în prezent consilier al bașcanului Găgăuziei. În perioada 2002-2006 a fost ambasador în Elveția și a fost și bașcan al Găgăuziei până în 2002.

Și Dmitri Croitor a primit o întrebare incomodă de le deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, care l-a rugat să se expună pe marginea legalității referendumului desfășurat în Găgăuzia în 2014. „Recunoașteți rezultatul acelui referendum? a întrebat Ulanov.

Și aceasta a fost calificată drept politică de către ceilalți membri ai Comisiei, dar Croitor a vrut să răspundă:  „Această întrebare a fot mult discutată. Desfășurarea referendumului a fost decizia Adunării Populare. Locuitorii Găgăuziei și-au spus opinia. Referendumul nu încalcă politica generală a statului. Găgăuzia a fost și este parte a R. Moldova. Nu trebuie să ne concentrăm dacă a fost legal sau nu, ci trebuie să facem tot posibilul ca oameni să se integreze și să vorbească limba statului. Mulți cetățeni din Găgăuzia nu vorbesc limba de stat”.

Președintele Asociației de Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă a fost înaintat pentru funcția de ambasador al R. Moldova în Franța. Acesta nu a venit la ședința comisiei parlamentare din motive familiare, aflându-se în prezent la Atena. Secretarul de stat Dinu Toderașcu a rugat ca deputații să se expună în lipsa candidatului, dar propunerea a fost respinsă. Deputații au declarat că vor să-i adreseze întrebări candidatului.

Doar deputatul Mihai Popșoi a propus să fie avizată și candidatura lui  Victor Chirilă, pentru că e urgentă numirea unui diplomat la Paris. Acesta s-a luat la ceartă cu democratul Andrian Candu, care a propus ca subiectul să fie discut la ședința de săptămâna viitoare.

„Ce ne încurcă să votăm când vine dumnealui la Chișinău?”, a întrebat Andrian  Candu

„Dar dvs ce vă încurcă să veniți săptămânal la ședința Comsiei? Ați venit prima dată la ședința comisiei în această lună”, i-a reproșat Popșoi.

„Nu discutăm despre prezența lui Candu, ci despre procedură”, i-a dat replica democratul.

În final, deputații au decis să discute personal cu Victor Chirilă la ședința următoare, iar pe ceilalți doi candidați la funcțiile de ambasadori i-au susținut. Nu i-a votat doar deputatul Denis Ulanov. Candidații urmează să fie numiți de Guvern.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram