/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Tractoare de lux, copaci în care cresc căpșuni și vaci de...două mii de euro, admirate la cea mai mare expoziție agricolă, inaugurată azi la Moldexpo

missing
16 octombrie 2019, ora 23:27

Tractoare de lux, copaci în care cresc căpșuni și vaci de două mii de euro. Chiar dacă nimeni nu s-a înghesuit să le cumpere, acestea au putut fi admirate la cea mai mare expoziție agricolă din țară, organizată în aceste zile la Moldexpo. Sute de oameni au venit să caute soiuri noi de plante pentru a-și amenaja grădinile, în schimb tehnica performantă li s-a părut prea scumpă.

Intrarea la expoziție semăna mai mult cu un roi de albine. Nimeni nu pleca de aici cu mâinile goale.

”Mai mult lumea vrea să înfrumusețeze ogrăzile, parcurile. –Ce cumpără? –Tui, magnolie, copaci plângători”, a spus un participant la expoziție.

”Ador expozițiile și mereu procur ceva interesant. În acest an, am procurat un copac de zmeură”, a spus o femeie.

”Și poamă, și coacăză, bujori, hortensii”, a mai spus o cumpărătoare.

”Aveți mâinile pline, ați plecat și cu buzunarul gol? –Așa e la piață. Ca să vii trebuie să te duci cu buzunarul gol. –Cât ați cheltuit? -600 de lei”, a spus un bărbat.

Printre vânzători am zărit și unul care vindea pomi exotici. Pe lângă kiwi și castani comestibili, la mare căutare a fost și copacul-căpșună.

”Crește ca un copac, până la doi metri. Puțin diferă la înfățișare, dar la aromă și gust, e ca căpșuna”, a explicat agricultorul.

La eveniment, au fost expuse și ultimele modele de tractoare, unele dotate mai ceva ca automobilele de lux.

”Tot are încălzire, are aer condiționat, are tot. –Dar muzică poți să pui? –Poți. –El are sistem GPS? –Are GPS cu semnal gratuit pe viață cu precizia 10-12 cm”, a menționat un alt agricultor.

Însă, puțini s-au reținut lângă bijuteria de tractor. Cei care au venit special pentru a afla oferta tehnicii agricole spun că este prea scumpă. Pentru a-i convinge să le procure, reprezentanții companiilor le-au propus metoda creditării.

Vizitatorii expoziției s-au reținut și în fața târgului de animale de rasă. Cei care le cresc se plâng că, din cauza prețului cam mare, nu prea reușesc să le vândă.

” E 100 de euro. –O oiță? –Da, ca să o vindem la un stăpân care vrea animale frumoase, dar în abator băgăm și noi cu 40 de lei kilogramul”, a spus un participant la expoziție.

”Vacile de rasă ajung la 2000 de euro. Asta este bălțata moldovenească, rasă locală. În mediu, pe zi ar fi că o vacă poate da de la 25 până la 35 de kilograme de lapte pe zi”, a menționat un alt comerciant.

Expoziția specializată Moldagrotech se află la cea de-a 36-a ediție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram