/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Reacția viceguvernatorilor BNM după prezentarea raportului privind frauda bancară. Aduc acuzații deputaților

17 octombrie 2019, ora 11:01

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, acuză Comisia parlamentară care a investigat furtul din sistemul bancar că a evitat să-l invite la audieri și nu i-a oferit posibilitatea de a prezenta comisiei informațiile și argumentele pe care le deține vizavi devalizarea sistemului bancar.

„Până la finalizarea activității Comisiei de anchetă nici eu și nici viceguvernatorul BNM, Aureliu Cincilei, nu am fost invitați la audieri. Nu ni s-a comunicat vreo acuzație, deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM și-a manifestat toată deschiderea și a prezentat comisiei toate materialele solicitate”, afirmă Sturzu.

Funcționarul a precizat că a fost invitat la comisie abia pe 11 octombrie, după ce raportul comisiei a fost aprobat și publicat și a venit la audieri pe 14 octombrie, declarată oficial zi liberă. La ședință au fost prezenți doar deputații Alexandru Slusari și Lilian Carp.

„Informațiile pe care le-am furnizat comisiei nu se regăsesc în raport”, susține Sturzu.

Viceguvernatorul mai spune că a fost numit în funcție, împreună cu Aureliu Cincilei, pe 12 iulie 2013, „când situația la cele trei bănci era deja una extrem de gravă”.

„Conform normelor interne ale BNM, fiecare viceguvernator patronează câteva domenii de activitate și, respectiv, deține putere de decizie strict referitor la domeniile pentru a căror activitate este responsabil, iar deciziile colective la nivel de Consiliu de administrație (Comitet executiv) se iau doar la prezentarea dosarului cu setul de materiale la temă de către departamentul respectiv… Nici eu, nici Aureliu Cincilei nu am patronat domeniul de supraveghere bancară”, adaugă Sturzu.

Deputații din Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară au solicitat în raport să fie inițiată procedura de demitere din funcții a celor doi viceguvernatori ai Băncii Naționale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram