Conducătorii mai multor instituții publice care se ascund în prezent după „paravanul inamovibilității” vor putea fi demiși, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător atribuțiile. În Parlament urmează a fi înregistrat un proiect de lege care va prevedea expres care sunt temeiurile de revocare a șefilor în mai multe autorități publice. Sunt vizate Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Consiliul Audiovizualului, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Autoritatea Națională de Integritate și Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor.

Deputatul Sergiu Litvinenco a declarat că foștii guvernanți „au numit în funcțiile de conducere a autorităților publice autonome sau aflate sub control parlamentar toată clientela partidului, care pune piedici noii guvernări” ,iar activitatea acestor instituții este practic blocată”

„Acest proiect de leg are menirea să responsabilizeze acești conducători, astfel încât să poată fi revocați dacă nu-și îndeplinesc atribuțiile. Inamovibilitatea nu însemnă impunitate la toate fărădelegile pe care le comit”, a explicat Litvinenco.

Documentul prevede că șefii acestor instituții vor putea fi evaluați oricând, ad-hoc, de o comisie parlamentară sau vor fi evaluați anual, după prezentarea raportului de activitate a instituției.

Două instituții urmează a fi reorganizate: Consiliul Concurenței (CC) și Consiliul Audiovizualului (CA). Deputații propun să să fie micșorat numărul de membri în organele de conducere de la 9 la 7 în cazul CA și de la 5 la 3 în cazul CC.

Încetarea de drept a mandatelor actualilor membri ai CC și CA va fi odată cu întrarea în vigoare a legii. Vor fi numiți conducători interimari și vor fi inițiate concursuri publice. Acestea vor fi organizate nu de comisiile parlamentare de profil, dar de comisii speciale care vor avea în componență membri fără apartenență politică. Ulterior, comisia parlamentară va propune plenului Parlamentului persoanele care vor fi desemnate câștigătoare ale concursurilor..

„Aceste două instituții sunt fundamentale. Au avut suficient timp de la plecarea lui Plahotniuc pentru a demonstra că urmăresc interesul public, că s-au lepădat de satana. Dar probleme în domeniul audiovizual și monopol există în continuare și instituțiile nu-și îndeplinesc misiunea”, a acuzat Sergiu Litvinenco.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!