/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Conducătorii mai multor instituții vor putea fi demiși. Deputații vor schimba legislația

18 octombrie 2019, ora 12:57

Conducătorii mai multor instituții publice care se ascund în prezent după „paravanul inamovibilității” vor putea fi demiși, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător atribuțiile. În Parlament urmează a fi înregistrat un proiect de lege care va prevedea expres care sunt temeiurile de revocare a șefilor în mai multe autorități publice. Sunt vizate Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Consiliul Audiovizualului, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Autoritatea Națională de Integritate și Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor.

Deputatul Sergiu Litvinenco a declarat că foștii guvernanți „au numit în funcțiile de conducere a autorităților publice autonome sau aflate sub control parlamentar toată clientela partidului, care pune piedici noii guvernări” ,iar activitatea acestor instituții este practic blocată”

„Acest proiect de leg are menirea să responsabilizeze acești conducători, astfel încât să poată fi revocați dacă nu-și îndeplinesc atribuțiile. Inamovibilitatea nu însemnă impunitate la toate fărădelegile pe care le comit”, a explicat Litvinenco.

Documentul prevede că șefii acestor instituții vor putea fi evaluați oricând, ad-hoc, de o comisie parlamentară sau vor fi evaluați anual, după prezentarea raportului de activitate a instituției.

Două instituții urmează a fi reorganizate: Consiliul Concurenței (CC) și Consiliul Audiovizualului (CA). Deputații propun să să fie micșorat numărul de membri în organele de conducere de la 9 la 7 în cazul CA și de la 5 la 3 în cazul CC.

Încetarea de drept a mandatelor actualilor membri ai CC și CA va fi odată cu întrarea în vigoare a legii. Vor fi numiți conducători interimari și vor fi inițiate concursuri publice. Acestea vor fi organizate nu de comisiile parlamentare de profil, dar de comisii speciale care vor avea în componență membri fără apartenență politică. Ulterior, comisia parlamentară va propune plenului Parlamentului persoanele care vor fi desemnate câștigătoare ale concursurilor..

„Aceste două instituții sunt fundamentale. Au avut suficient timp de la plecarea lui Plahotniuc pentru a demonstra că urmăresc interesul public, că s-au lepădat de satana. Dar probleme în domeniul audiovizual și monopol există în continuare și instituțiile nu-și îndeplinesc misiunea”, a acuzat Sergiu Litvinenco.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram