/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, ajutor din SUA și sprijin din UE! Moscova anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Drumul urnei de vot mobile. Pacienții și deținuții din penitenciare și-au ales primarii

missing
20 octombrie 2019, ora 20:27

Urna de vot mobilă a fost astăzi la mare căutare. Aceasta a ajuns acasă la cei care nu se pot deplasa de sine-stătător la secțiile de votare, în spitale și chiar în penitenciare. Indiferent de circumstanțele în care alegătorii au fost surprinși de scrutin, toți ne-au zis că nu au putut rata șansa de a aduce schimbarea spre bine în localitățile din care provin.

„Nu mi-au dat pensia luna asta și eu încă să mă duc să-i aleg…”

Chiar dacă ne-au zis că nu prea au încredere în nici unul dintre candidați, bolnavii din spitalul Sfânta Treime, 108 la număr, și-au exprimat dreptul la vot. Iar pentru aceasta, o comisie electorală, formată din trei persoane a mers din secție în secție cu urna de vot mobilă, care seamănă mai mult cu o geantă. Printre primele a votat doamna Parascovia, care e internată deja de o săptămână.

„Nimeni nu are grijă de popor. Toți stau acolo se bat, nu știu care și cum să primească cât mai mult. Dumnealor primesc mii și sute de lei pe lună”, a spus doamna Parascovia.

Iar această doamnă a aflat că nu va putea vot cu doar câteva clipe până a începe procedura de vot în spital. Acest lucru însă nu o va împiedica să-și îndeplinească obligațiunea de cetățean, în pofida stării de sănătate, spune aceasta.

„Am fost la proceduri și când au întocmit lista eu nu am fost. O să fiu nevoită să merg la secția mea. Oricum voi merge. O să-mi sun fiica și va veni după mine. Până la 20:00 cred că reușesc”.

Pacienții ne-au spus că s-au informat din timp despre candidații pentru care a trebuit să-și dea votul. Și dacă despre cei la funcția de primar mai cunosc câte ceva, atunci despre consilieri au auzit pentru prima dată de la noi.

„Consilieri eu nu știu. –Pe candidați îi cunoașteți? – Păi, pe Năstase îl cunosc, pe Cebanu, pe Munteanu”.
„Chiar pe toți nu, dar majoritatea”.
„Nu am aici televizor. –Dar cum atunci v-ați informat despre candidați? –Prin gazete”.
„Pentru lucrătorii medicali, pentru pensionari, un pic să ne mai dea niște facilități”.

Urna de vot mobilă a ajuns după amiază și la Penitenciarul pentru minori din Goian. Membrii comisii au fost însă mai mult decât votanții propriu-zis. Doar trei tineri, care recent au împlinit 18 ani, au trebuit să voteze. În spatele camerei, aceștia ne-au spus că s-au informat despre programele electorale ale candidaților pentru care își dau votul.

„Normal, ca prima dată. –Dar cum ți-ai cunoscut candidații? Cum ai aflat despre ei? –Câte oleacă am aflat pe cine se poate și pe cine nu. Pentru oameni să fie mai bine, pentru părinții noștri, pentru copiii din viitor”.

Angajații penitenciarului ne-au spus că alegerile locale au fost un eveniment mult așteptat de tineri, iar pregătirile au început încă din vară.

„A fost nevoie chiar din perioada de vară să începem perfectarea buletinelor pentru cei care nu le au. Din septembrie s-au început orele informative”, a spus asistenta socială Ana Gurău.

În total, în penitenciarele din țară au votat peste 1800 de cetățeni. Cea mai mare prezență a fost înregistrată în penitenciarul din Brănești, unde au votat 373 de persoane.

Potrivit regulamentului, membrii CEC se pot deplasa cu urna de vot mobilă la persoanele în vârstă sau cei bolnavi, care se află acasă, la cei internați în spitale și la deținuții din penitenciare.

Pentru a putea vota, aceștia au întocmit cereri speciale cu două săptămâni înainte de alegeri.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram