/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Transparență! Banii cheltuiți de Guvern pentru toate deplasările de serviciu din ultimii doi ani

missing
22 octombrie 2019, ora 17:05

Peste două milioane de lei au fost cheltuite anul trecut pentru deplasările de serviciu ale angajaților Guvernului, iar în primele nouă luni ale anului curent, suma se ridică la un milion de lei. Cancelaria de Stat a publicat toate cheltuielile pe site-ul instituției, unde a fost creată o rubrică specială cu informațiile despre deplasările externe, după ce prim-ministra Maia Sandu a cerut mai multă transparență în utilizarea banilor publici.

Datele arată că cea mai mare sumă a fost cheltuită pentru deplasări în străinătate în anul 2018. În total s-au efectuat 149 de deplasări de serviciu, care au costat 2,2 milioane lei. Doar 57 de vizite au fost acoperite din bugetul instituției, iar restul – din finanțări externe.

Cele mai scumpe deplasări ale membrilor Guvernului au fost cele efectuate în SUA. Fostul prim-ministru Pavel Filip a efectuat anul trecut două vizite peste ocean, care au costat aproape un milion de lei.

Deplasarea la Washington, în perioada 24-27 iunie 2018, a costat 485 mii lei. Din delegație au făcut parte consilierii de stat Stela Nistor și Silviu Neghină și Eduard Stucalici, consultant principal în Direcția comunicare și protocol.

Participarea fostului premier Pavel Filip la New York, la lucrările sesiunii a 73-a a adunării Generale ONU, din perioada 26-30 septembrie 2018,  a costat 438 de mii de lei. Filip a fost însoțit de consilierii Andrei Galbur și Stela Nistor.

Deplasarea Maiei Sandu în SUA a costat de trei ori mai puțin

În primele nouă luni ale anului curent, suma cheltuielilor pentru deplasările de serviciu a fost de un milion de lei, pentru 39 de vizite în străinătate în care au participat angajații Cancelariei de Stat.

Cea mai scumpă vizită realizată în anul curent de către prim-ministra Maia Sandu a fost tot în Statele Unite ale Americii, în perioada 17-20 septembrie, dar a costat de trei ori mai puțin decât deplasările predecesorului său Pavel Filip – 176  mii lei. Din delegație au făcut parte, de asemenea, doi consilieri ai premierului Vladislav Kulminski și Victoria Roșa.

„Publicând aceste informații, Cancelaria de Stat s-a conformat semnate de prim-ministrul Maia Sandu, care prevede ca ministerele, autoritățile administrației publice centrale, precum și structurile organizaționale din sfera lor de competență, în mod obligatoriu, vor asigura transparența utilizării finanțelor publice pentru deplasările de serviciu în străinătate de către angajații acestora, în perioada 2017-2019 și ianuarie-septembrie 2019”, a explicat Cancelaria de Stat.

Și președintele Igor Dodon a avut în ultima perioadă mai multe deplasări de serviciu, în diferite state. Recent a fost și în SUA, iar acum se află în Japonia, dar Președinția nu a făcut publice  niciodată cheltuielile pentru deplasări.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram