Război în Ucraina, ziua 342: Redislocare de forțe. Kievul susține că a spulberat un mit, iar SUA exclud livrarea de avioane

CIFRE anunțate în premieră! Câte permise de conducere au fost anulate, după ce șoferii au fost prinși băuți la volan

23 octombrie 2019, ora 07:48

Avem prevederi legale mai dure de aproape un an de zile, dar șoferii nu s-au disciplinat. Mii de conducători auto continuă să urce la volan în stare de ebrietate, arată datele Inspectoratului Național de Patrulare. Dar nici legea nu pare să fie aplicată pe măsură și o demonstrează statisticile.

Din decembrie 2018, de când au intrat în vigoare prevederile legislative care permit anularea permiselor de conducere șoferilor prinși băuți la volan, doar 136 de conducători auto au fost lipsiți total de dreptul de a conduce.

„Începând cu data de 14.12.2018, de la instanțele de judecată au parvenit 136 de încheieri definitive cu privire la anularea dreptului de a conduce vehicule și, respectiv, a permisului de conducere, ca urmare a comiterii unor infracțiuni ce țin de conducerea vehiculelor în stare de ebrietate”, a precizat Agenția Servicii Publice într-un răspuns oferit la solicitarea TV8.md.

Ce spune legea

Anul trecut, deputații au modificat legislația și au introdus sancțiuni mai dure pentru șoferii prieteni cu paharul. Legea spune că, în cazul în care conducătorul auto este prins băut la volan, având concentrația de alcool mai mare de 0,3 mg/l în aerul expirat, se inițiază urmărirea penală, iar șoferul poate fi lipsit de dreptul de a conduce, în baza unei decizii judecătorești.

Dacă șoferul vrea să-și redobândească dreptul de a conduce, o poate face doar după patru ani de la pronunțarea sentinței definitive. În plus,  trebuie să susțină repetat examenul auto, proba teoretică și practică, și să prezinte un certificat privind „instruirea anti-alcool”.

Programul probațional obligatoriu anti-alcool urmează a fi realizat de Inspectoratul Național de Probațiune și va costa 4000 de lei. Aspiranții vor fi obligați să participe la toate cele 20 de ore „de corecție” prevăzute în programul anti-alcool.

Statisticile alarmante ale INP

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a anunțat că, doar în nouă luni ale anului curent, polițiștii au depistat 3 751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate. Pe drumuri şi-au pierdut viaţa 30 de persoane, iar 134 au rămas cu sechele, în rezultatul celor 117 accidente comise de șoferi băuți.

Cel mai recent caz, care a bulversat societatea, a avut loc în sectorul Buiucani al capitalei, când un „Porsche” s-a tamponat violent într-un troleibuz. Șoferița era beată și fusese implicată anterior și în alte accidente comise în timp ce conducea în stare de ebrietate. Femeia a stat și la închisoare timp de șase luni, după producerea unui accident.

După accidentul de la Buiucani, femeia a murit la spital, iar pasagerul din mașina sa a decedat pe loc. Autoritățile au anunțat ulterior un plan de acțiuni pe care intenționează să-l implementeze pentru a nu mai admite pe viitor astfel de tragedii. Printre propuneri se numără anularea permisului de conducere pe viață și confiscarea mașinii.

Vedeți mai jos planul Guvernului:

/DOC/ Planul de acțiuni al Guvernului este gata! Ce sancțiuni se propun pentru șoferii prinși băuți la volan

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram