Consilierul președintelui Igor Dodon, Ion Chicu, susține că cei din conducerea Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) se fac responsabili de faptul că transportatorilor din Republica Moldova nu li se mai emit autorizații de export în Federația Rusă. Reprezentantul Președinției spune că la începutul lunii septembrie, șeful statului i-a stabilit ministrului Economiei Vadim Brînzan contactul cu ministrul Transporturilor din Federația Rusă și acesta urma să se ocupe de subiectul emiterii autorizațiilor suplimentare pentru exportatori.

„În cadrul vizitei din 1 septembrie 2019 la Moscova, Ministrul Economiei și Infrastructurii a fost inclus în delegație, inclusiv pentru a discuta acest subiect cu autoritățile ruse. I-a fost stabilit contactul cu Ministerul rus al transporturilor, cu care urmează să discute și soluționeze problema autorizațiilor respective”, a comentat Chicu.

Mai mult, Chicu susține că Ministerul Economiei încearcă să saboteze exporturile spre piața rusă: „Din informația pe care o deținem, ministerul nostru de resort n-a mai comunicat cu autoritățile ruse, iar în rezultat autorizațiile obținute de șeful statului s-au epuizat. Din ce cauză se încearcă sabotarea exporturilor noastre pe piețele răsăritene, după ce cu atâtă dificultate au fost deblocate, se poate de intuit… Nu cred că-i o poziție foarte înțeleaptă din partea ministerului responsabil”, a mai spus consilierul lui Igor Dodon.

La începutul lunii septembrie, în urma unei vizite a președintelui Igor Dodon la Moscova, șeful statului a anunțat că Federația Rusă a emis 1250 de permise noi pentru transportatorii moldoveni, valabile până la finele lunii septembrie. Acesta spunea că subiectul va fi discutat ulterior, în cadrul unei vizite a autorităților ruse în Republica Moldova. L-am contactat repetat pe ministrul Vadim Brînzan pentru a obține un comentariu la acest subiect, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Între timp, transportatorii se plâng de faptul că nu se mai emit autorizații de export și ei activează în pierdere.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!