/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ O plantație de căpșuni rodește la Strășeni, la sfârșit de octombrie. Muncitorii culeg câte două tone de fructe săptămânal

23 octombrie 2019, ora 08:17

În timp ce cam toți gospodarii au strâns roada de pe dealuri, au dat butoaiele cu vin în beci și-au adus lemne pentru iarnă, pe câmpurile din Strășeni încă mai sunt culese căpșunele. În fiecare săptămână, oamenii adună câte două tone de fructe aromate și dulci, exact ca cele de vară. De lucru este atât de mult, încât muncitorii spun, mai în glumă, mai în serios, că vor strânge căpșune până la Crăciun, când vor da ninsorile.

Când spunem că ne ducem la căpșună la cules, toți se miră, de unde la sfârșit de octombrie la căpșună?

–Da câte kilograme aveți aici? –Cinci, poate mai mult. –A fost greu să le recoltați? –Nu, ne-am deprins.

DIANA POPA, REPORTER TV8

Deși deja e aproape noiembrie, iar soarele nu mai e atât de activ, totuși căpșunul e în floare, iar fructele sunt încă foarte dulci. Pe săptămâna, de aici se culeg cel puțin câte două tone.

Pentru a ține pasul cu roada bogată, muncitorii vin pe câmp odată cu răsăritul soarelui. Și ei sunt mirați că încă mai culeg căpșune la sfârșit de octombrie.

E dulce, dulce ca mierea. –Luați la copii? –Dacă cerem, mai luăm vreo două la copii, nepoți.
–Mai luați câte una, furați? –Nu mai furăm. –Păi e dulce.

Afacerea a fost fondată de un moldovean, stabilit de mai mulți ani cu traiul în Grecia. Acesta, însă, a preluat practicile bune de acolo și a invitat un specialist care i-a instruit pe localnici cum să crească fructele corect.

GEORGIOS PATINIOTIS, AGRONOM

La început a fost mai dificil pentru că oamenii nu știau tehnologia. Clima și solul sunt foarte potrivite.

Soiul de căpșuni se numește California, iar vara recolta era de șase tone pe săptămână. Fructele erau exportate în țări precum Rusia, România sau Grecia.

TATIANA BARBĂ, ADMINISTRATOR

Suntem aproape de sfârșit, dar dacă timpul ține cu noi preconizăm până la jumătatea lunii noiembrie să mai avem căpșune.

Și muncitorii se bucură că au de lucru, pentru că munca pe dealuri a ajuns la final deja. Iar, datorită căpșunilor tomnatice, au ocazia să mai facă un ban în plus.

Foarte multe investiții ca să nu plece lumea peste hotare, pentru că e păcat de așa pământ ca la noi.

Afacerea aromată se întinde pe o suprafață de cinci hectare. De regulă, sezonul de recoltare al căpșunelor începe în iunie și durează până în noiembrie.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram