/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

/DOC EXCLUSIV/ Dosarele în care ar fi dat indicații Ion Druță. Pentru asta s-a ales cu un nou dosar penal

24 octombrie 2019, ora 21:19

Procurorii au obținut astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii de a-l cerceta penal pe judecătorul Ion Druță, demis tot astăzi din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Magistratul este bănuit de „amestec în înfăptuirea justiției”.

TV8.md a intrat în posesia unor documente, care ar fi fost găsite în timpul perchezițiilor în biroul lui Ion Druță și de la care ar fi pornit ancheta procurorilor. Actele conțin descrieri succinte din mai multe dosare ajunse pe rol la Curtea Supremă de Justiție, cu indicarea numelor judecătorilor care ar urma să se ocupe de aceste cazuri și cu sugestii pentru ei ce decizii ar trebui să adopte.

Analizând baza de date a Curții Supreme de Justiție am identificat mai multe dosare menționate în aceste documente. De fiecare dată, hotărârile pronunțate de magistrați corespund cu soluțiile indicate în actele găsite la Ion Druță.

Dosarul de la punctul 2.

Valeriu Doagă a fost președintele completului de judecată. Numele lui este indicat cu pixul în documentul ridicat de procurori.

Dosarul de la punctul 6

Maria Ghervaș, indicată în act, a făcut parte din completul de judecată.

Dosarul de la punctul 10

Tatiana Vieru, nume scris cu pixul, a fost președintele completului de judecată

Dosarul de la punctul 12

Dumitru Mardari, menționat în document, a făcut parte din completul de judecată.

 

Dosarul de la punctul 13

Maria Chervaș, numele căreia a fost scris cu pixul, a făcut parte din completul de judecată.

Două dintre dosare apar în actele identificate de procurori cu atenționarea „Foarte important”. La unul, care ține de Colegiul Penal, se solicită urgentarea examinării, iar la altul se cere să nu fie admis recursul Băncii Naționale și să fie menținută decizia Curții de Apel Chișinău pronunțată într-un dosar în care este vizată Natalia Politov-Cangaș, fosta șefă a „Victoriabank”

Deciziile pronunțate pe aceste dosare nu au fost de găsit în baza publică de pe pagina web a Curții Supreme de Justiție.

Nu a fost publicată nici hotărârea emisă în dosarul penal în care sunt vizați Andrei și Valentin Baștovoi și Gabriel și Anatol Stati, care este primul în lista lui Ion Druță și în care i s-ar fi dat indicații judecătorului Anatol Țurcanu. Acesta aspiră la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și va participa mâine la Adunarea Generală a Judecătorilor unde urmează să fie desemnați noii membri ai CSM.

Vom încerca mâine să-i găsim pe judecătorii vizați pentru comentarii.

 

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram