/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Năstase va institui un moratoriu pentru construcții, dacă ajunge primar al Chișinăului: „Mafia imobiliară a făcut 300 milioane de dolari”

24 octombrie 2019, ora 11:20

Candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al Chișinăului, Andrei Năstase, promite că se va opune „mafiei imobiliare” care activează în capitală și va face ordine în domeniul construcțiilor, dacă va ajunge șef la Primărie. Năstase intenționează să instituie un moratoriu pentru construcții până când va fi realizat un nou plan urbanistic al Chișinăului. Potrivit estimărilor anunțate politician „sumele rulate de mafia imobiliară în Chișinău au depășit 300 de milioane de dolari”.

„Chișinăul a fost supus, în ultimii zece ani, celui mai mare jaf imobiliar din Europa. S-a construit oriunde, oricum și oricând. În opt cazuri din zece, documentația specifică nu a fost respectată. Nimeni din Primărie nu a îndrăznit să spună stop. Nimeni nu a avut grijă ca aceste construcții să respecte planul urbanistic general, chiar dacă este vechi. …Au fost emise ilegal autorizații de construcție și s-au admis grave abateri la recepția finală a construcțiilor.

Promit că această stare va înceta imediat după aceste alegeri, chiar dacă mafia imobiliară face eforturi disperate pentru a mă împiedica și de această dată să preiau mandatul de primar”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă organizată chiar în fața unei construcții ilegale din Chișinău.

Politicianul susține că nu mai pot fi admise construcțiile pe terenuri care au altă destinație: parcuri, terenuri de sport și de joacă pentru copii și anunță că intenționează să instituie un moratoriu pentru construcții până la aprobarea unui nou plan urbanistic general al Chișinăului. Pentru realizarea studiului vor fi antrenați specialiști în domeniul arhitecturii, atât din țară, cât și din România și alte state din Europa.

De asemenea, Andrei Năstase își dorește o inventariere a tuturor contractelor de arendă a terenurilor municipale și a loturilor de pământ propuse pentru vânzare și promite că vor fi realizate licitații publice transparente, iar terenurile vor fi vândute la preț de piață.

Blocul ACUM va veni și cu inițiative legislative în Parlament pentru înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea normelor în construcții și va încerca să-i acorde mai multe prerogative Agenției pentru Supraveghere Tehnică, pentru ca specialiștii să poată efectua controale inopinate și să identifice construcțiile cu probleme.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram