Alegerile de duminică s-au încheiat, voturile s-au numărat, iar unii candidați la funcția de primar, din diferite localități ale republicii, figurează în sistemul de vizualizare a rezultatelor alegerilor cu zero voturi. „Chiar nu i-a votat nimeni? Nici ei singuri nu s-au votat sau membrii familiilor lor?”, s-a întrebat lumea. Ne-am întrebat și noi și i-am întrebat și pe cei de la Comisia Electorală Centrală (CEC), care au o explicație pentru situația creată.

Candidații care figurează cu zero voturi

Șase candidați la funcția de primar din diverse localități ale țării au apărut în sistemul de vizualizare a datelor drept candidați nevotați. Asemenea situații s-au înregistrat în orașul Basarabeasca, or. Lipcani, or. Drochia, s. Sociteni, or. Costești și s. Sigureni. Doi dintre candidați sunt din partea Partidului Nostru, unul, de la Partidul ȘOR, altul de la Partidul Socialist din Moldova, altul de la Partidul Democrat și ultimul, de la Blocul ACUM.

„Era scris în buletinul de vot «retras», cum poate el să figureze cu zero voturi?”, se întreabă președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală de nivelul I din satul Sigureni, Raisa Martîniuc, unde s-a înregistrat un asemenea caz.

Explicația CEC-ului

De fapt, rezultatul zero în sistem nu înseamnă că acești candidați nu au fost votați, dar pentru că au fost excluși ori s-au retras din cursa electorală cu puțin timp înainte de alegeri, când erau deja introduși în sistemul informațional, ne explică reprezentanții Comisie Electorale Centrale (CEC).

„Din punct de vedere tehnic a fost imposibil pe ultima sută de metri să fie scoși acești candidați din sistem, dar ei, prin hotărârea instanțelor de judecată au fost retrași din cursa electorală, dar după ce a fost tipărit buletinul de vot, ceea ce înseamnă că eu s-au regăsit în buletinul de vot, dar în dreptul numelui lor a fost aplicată ștampila «retras» și din acest motiv ei se regăsesc în sistemul informațional. Prin acest lucru se explică faptul că ei au luat 0%. Prin urmare, ei nu au participat, pentru ei nu s-a vota și voturile lor nu s-au luat în calcul, luând în vedere că a fost și hotărârea instanței de judecată prin care ei au fost excluși din listă”, spune Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a Comisie Electorale Centrale.

Cazul ex-primarului „democrat” de la Sigureni, care a vrut să candideze din partea Blocului ACUM

Unul dintre candidații care a fost retras din cursa electorală pe ultima sută de metri, iar în sistemul informațional apare cu zero voturi, este și Virgil Moloșag, fostul primar al satului Sigureni. Virgil Moloșag a devenit primar de Sigureni în 2015, candidând din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). Ulterior, Moloșag ar fi aderat la Partidul Democrat, spun, cu jumătate de gură, oamenii din sat. La aceste alegeri însă, candidatul intenționa să participe din partea Blocului ACUM, formațiune care a spus că nu va accepta în listele candidaților la locale primari transfugi. Încercăm să-l contactăm pe Virgil Moloșag de două zile, ca să ne spună, dacă a fost sau nu membru al PDM, așa cum spun sătenii, dar acesta are telefonul deconectat. Între timp, reprezentanții Blocului ACUM susțin că Moloșag nu a fost „democrat”.

„Din câte cunosc, domnul Virgil Moloșag nu a fost membru al Partidului Democrat”, ne-a spus Radu Marian, deputat al fracțiunii PAS Blocul ACUM.

Altceva ne spune Adriana Gorobețchi, secretară executivă a Organizației PDM Rîșcani: „Dumnealui a fost membru al PDM, ulterior și-a suspendat calitatea de membru”, spune reprezentanta Partidului Democrat de la Rîșcani, care precizează însă că nu știe când exact Moloșag a plecat din partid.

De ce totuși Moloșag nu a candidat?

În luna martie a acestui an, printr-un comunicat de presă, reprezentanții Autorității Naționale pentru Integritate (ANI) ne anunțau că primarul satului Sigureni, Virgil Moloșag, are probleme de integritate. Din spusele celor de la ANI, edilul i-ar fi dat fiului său în arendă un teren agricol și nu a anunțat Autoritatea despre acest conflict de interese.

„ANI a constatat un conflict de interese la Primăria din Singureni în toamna anului trecut, în momentul în care primarul l-a admis ca participant și l-a desemnat drept câștigător al licitației pe fiul său, oferindu-i acestuia în arendă un lot de teren agricol de 1,49 ha”, se menționa în comunicatul ANI-ului.

Virgil Moloșag urma să fie sancționat, în urma deciziei primei instanțe, cu zece mii de lei și să i se interzică de a ocupa funcții publice pe un termen de zece luni. Decizia însă putea fi atacată la Curtea de Apel, ceea ce probabil a și făcut primarul. Din motiv că nu am putut lua legătura cu el, nu cunoaștem exact la ce etapă se află acest proces, cert este că toamna aceasta, când Moloșag a vrut să candideze din partea Blocului ACUM, acesta le-a prezentat funcționarilor electorali un document în care se arăta că decizia în privința interdicției de a ocupa funcții publice nu este una definitivă și că procesul este încă pe rol în instanță.

Candidatul a fost înregistrat, dar decizia a fost contestată de către reprezentanți ai altor concurenți electorali și, într-un final, Moloșag a fost exclus din cursa electorală.

„În actul de constatare pe care l-am primit ulterior de la CECE II de la Rîșcani (Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală de nivelul doi Rîșcani) scria că el are interdicție de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani. Dar inițial, dumnealui a venit la mine cu cererea la care era anexat un demers de la ANI precum că decizia instanței de a-i interzice să ocupe funcții publice nu este definitiv. Eu alte documente nu am avut, nu-s vinovată cu asta”, ne-a spus Raisa Martiniuc, președinta Biroului secției de votare din Sigureni.

Migrația primarilor de la PLDM la PDM și de la PDM la ACUM

Potrivit Alegeri.md, în ultimii patru ani, 141 de primari de la Partidul Liberal Democrat au migrat la Partidul Democrat, alți 24 au venit la PD de la comuniști, iar 14, de la liberali. Ultimele date arată însă că peste 134 de primari democrați au migrat în ultima perioadă la alte partide; cei mai mulți dintre ei la Partidul Socialiștilor – 46 și la Blocul ACUM – 25.

Pentru a afla rezultatele alegerilor locale din primul tur și a vedea cine dintre candidați a acces în turul doi, intrați pe alegeri.tv8.md.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!