Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko

Slusari sesizează CNA și Procuratura: „Mafia imobiliară” a pus mâna pe 10 ha de teren pe strada Grenoble, iar în spate ar sta Plahotniuc

28 octombrie 2019, ora 14:10

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari cere Executivului să anuleze o hotărâre, luată de Guvernul Filip în februarie 2019, prin care zece hectare de teren agricol de pe strada Grenoble din capitală au fost transmise  în arendă unor agenți economici pentru construcția unui complex agroindustrial. Deputatul susține că acea hotărâre de Guvern a fost adoptată cu grave încălcări și terenul ar fi ajuns pe mâna „mafiei imobiliare”, care intenționează să construiască de fapt un hotel și o zonă de odihnă.

Alexandru Slusari a precizat că cele trei terenuri agricole: de 5 ha, 2,7 ha și 2,5 ha au fost transmise în arendă companiilor „Palan” și „Grand Oil” și persoanei fizice Ala Melihova.

Sunt câteva lucruri foarte, forate suspecte. Nu intră în competența Guvernului darea în arendă a terenurilor. Această competență este delegată către Agenția Proprietății Publice. Arendarea terenurilor agricole se face prin licitație publică. În nota informativă eu am găsit o bâlbâială: că a fost demult o licitație, încă în 2008 și 2009 și contractele au fost semnate și reactualizate. Al treilea teren se atribuie, pentru 17 ani, unei persoane fizice, în scopul amplasării unui complex agroturistic…Proiectul a fost propus de Baldovici (n.r. Vladimir Baldovici, fostul șef al Agenției Proprietății Publice”) și contrasemnat de Ion Chicu, actualul consilier al lui Igor Dodon, fost viceministru și adoptat de Guvern pe 27 februarie 2019, la trei zile după alegeri… Și raportul de expertiză anticorupție a avut multe întrebări”, a declarat Slusari în cadrul unei conferințe de presă.

În spate stă Plahotniuc?

Deputatul a trimis demersuri la Procuratura Generală și Centrul Anticorupție prin care a solicitat să fie analizate acțiunile funcționarilor care au transmis terenurile în arendă și să investigheze cine a stat în spatele acestei tranzacții dubioase cu terenul statului.

„Dacă se dovedește că aceste firme au legătură cu Plahotniuc, atunci e clar în interesul cui au fost atribuite 10 hectare de teren. Din câte știu, autorizația de construire încă nu au primit firmele, dar se vehiculează că urmează să fie construite un hotel, o zonă de odihnă, care nu au nimic cu obiectivele de post-recoltare, așa cum era în hotărârea de Guvern… Tragem concluzia că este o escrocherie”, a punctat Slusari.

Precizăm că firma „Grand Oil”, care a luat în arendă unul dintre terenuri, aparține în prezent, potrivit actelor oficiale, offshorului cipriot „Alkiniaco Investments LTD”, dar anterior, o cotă parte de 77% în această firmă a deținut-o compania „Finpar Invest”, afiliată fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Compania „Palan” a fost fondată în 1992 și o are în prezent în calitate de administrator pe Ala Melihova, persoana fizică care a luat în arendă de la stat cel de-al treilea teren de pe strada Grenoble.

Deputatul Alexandru Slusari afirmă că pe terenul din strada Grenoble au fost defrișați deja arborii și se pregătește inițierea construcțiilor. Acesta a îndemnat și presa și societatea civilă să monitorizeze situația, pentru a nu admite apariția unor construcții ilegale pe terenul statului.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram