Procurorii au anunțat în această dimineață că au pus sechestru pe cota parte de 100% din capitalul social al companiei „Bass-Systems”, care ar aparține lui Vladimir Plahotniuc, iar Consiliul Concurenței a anunțat ieri că se pregătește tranzacția de vânzare a firmei către un consorțiu din Austria.

„Consiliul Concurenței analizează operațiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin preluarea controlului unic asupra „Bass Systems” SRL de către „S&T AG”. Întreprinderile implicate în operațiunea notificată activează în sectorul tehnologiilor informaționale (IT) din Republica Moldova și anume pe piața de software, piața de hardware și piața de servicii IT.

În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată. Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică notificată afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată”, se spune într-un anunț făcut de Consiliul Concurenței.

Aplicarea sechestrului pe capitalul social al companiei „Bass Systems” ar putea bloca tranzacția planificată de cei doi agenți economici.

În luna august s-a aflat că grupul tehnologic „S&T AG” din Austria, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii și soluții IT în Europa Centrală și de Est a achiziționat o cotă de 51% din capitalul firmei „Bass Systems” din Moldova. Tranzacția a fost efectuată pe 28 august și anunțată de Bursa din Taiwan, ca parte a unei operațiuni a producătorului de calculatoare industriale „Hua Han”, ce face parte din gigantul „Foxconn Technology Group”. Ultimul este acţionar majoritar al grupului „Enconom” ce deţine peste 26% din capitalul „S&T AG” din Austria.

Potrivit presei din Taiwan, valoarea totală a tranzacției era de 5,7 milioane de euro pentru o participație de 51% la capitalul social al „Bass Systems” SRL din Moldova. Era specificat că „S&T AG” a cumpărat participaţia de la o persoană fizică şi nu de la o companie, iar numele persoanei nu a fost făcut public.

Oficial, în acte, SRL „Bass Systems”  aparține unei personae fizice Onisim Popescu, care este și administrator al companiei. Firma are o cifră anuală de afaceri de aproximativ 650 milioane de  Aceasta a câștigat până acum numeroase licitații organizate de instituțiile de stat, semnând contracte de sute de milioane de lei.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!