/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Procurorii au blocat tranzacția de vânzare a unei companii afiliate lui Plahotniuc?

30 octombrie 2019, ora 12:30

Procurorii au anunțat în această dimineață că au pus sechestru pe cota parte de 100% din capitalul social al companiei „Bass-Systems”, care ar aparține lui Vladimir Plahotniuc, iar Consiliul Concurenței a anunțat ieri că se pregătește tranzacția de vânzare a firmei către un consorțiu din Austria.

„Consiliul Concurenței analizează operațiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin preluarea controlului unic asupra „Bass Systems” SRL de către „S&T AG”. Întreprinderile implicate în operațiunea notificată activează în sectorul tehnologiilor informaționale (IT) din Republica Moldova și anume pe piața de software, piața de hardware și piața de servicii IT.

În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată. Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică notificată afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată”, se spune într-un anunț făcut de Consiliul Concurenței.

Aplicarea sechestrului pe capitalul social al companiei „Bass Systems” ar putea bloca tranzacția planificată de cei doi agenți economici.

În luna august s-a aflat că grupul tehnologic „S&T AG” din Austria, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii și soluții IT în Europa Centrală și de Est a achiziționat o cotă de 51% din capitalul firmei „Bass Systems” din Moldova. Tranzacția a fost efectuată pe 28 august și anunțată de Bursa din Taiwan, ca parte a unei operațiuni a producătorului de calculatoare industriale „Hua Han”, ce face parte din gigantul „Foxconn Technology Group”. Ultimul este acţionar majoritar al grupului „Enconom” ce deţine peste 26% din capitalul „S&T AG” din Austria.

Potrivit presei din Taiwan, valoarea totală a tranzacției era de 5,7 milioane de euro pentru o participație de 51% la capitalul social al „Bass Systems” SRL din Moldova. Era specificat că „S&T AG” a cumpărat participaţia de la o persoană fizică şi nu de la o companie, iar numele persoanei nu a fost făcut public.

Oficial, în acte, SRL „Bass Systems”  aparține unei personae fizice Onisim Popescu, care este și administrator al companiei. Firma are o cifră anuală de afaceri de aproximativ 650 milioane de  Aceasta a câștigat până acum numeroase licitații organizate de instituțiile de stat, semnând contracte de sute de milioane de lei.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram