/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Produse sănătoase, achiziții transparente și salarii mai mari pentru bucătari și ajutori de educator! Planul ”10 pentru copii” al Guvernului

31 octombrie 2019, ora 12:45

Autoritățile își propun să îmbunătățească sistemul de alimentație în școli și grădinițe. Secretarul general al Guvernului, Andrei Spânu, a prezentat astăzi planul de acțiuni imediate ”10 pentru copii” menit să schimbe lucrurile într-un sistem de educație în care corupția și neglijența sunt la ele acasă. Astfel, Guvernul ne promite produse sănătoase și de calitate pe mesele celor mici, apă curată, achiziții transparente, pedepse mai aspre pentru cei care nu respectă normele de alimentație a copiilor, dar și salarii mai mari pentru bucătarii din grădinițe și școli, precum și pentru ajutorii de educator.

Pentru că în mai multe grădinițe și școli au ajuns alimente alterate sau cu termenul de valabilitate depășit, programul de acțiuni  ”10 pentru copii” își propune să sporească gradul de responsabilitate a agenților economici care livrează produse și al managerilor instituțiilor de învățământ, iar pe cei care au greșit anterior, să îi includă într-o ”listă neagră”.

”Ne propunem să modificăm Hotărârea de Guvern, astfel încât să înscriem în lista de interdicții a achizițiilor publice pe operatorii economici, pe fondatorii și administratorii nominali ai acestora în cazul în care cei din urmă nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție. De acum, toți doritorii de a participa la achiziții publice vor trece prin acest filtru. Vom introduce, de asemenea, modificări la codul contravențional și penal pentru a înăspri sancțiunile în cazul încălcării normelor privind alimentația copiilor. Vom eficientiza procedura de achiziții publice, astfel încât managerii instituțiilor de învățământ să se preocupe de calitatea alimentației și mai puțin de birocrația care se impune prin acest proces”, a anunțat Andrei Spânu într-un briefing de presă.

Mai mult, autoritățile mai promit și ajustarea meniului pentru cei mici.

”Urmează să avem consultări pe fiecare acțiune, ca să avem experți. Una din idei a fost ca copiilor să li se ofere mai multă apă decât sucuri, pentru că ele conțin mai multe zahăr”, a subliniat secretarul general al Guvernului.

Pentru că în una din cinci instituții de învățământ apa nu corespunde normelor, autoritățile își propun să asigure copii cu apă bună, iar pentru asta vor să instaleze filtre de apă și să renunțe la sucuri. De asemenea, potrivit celor de la Guvern, directorii de școli și grădinițe vor fi instruiți cu să organizeze procesele de achiziții.

”Acest lucru presupune cunoașterea modalităților de evaluare a ofertelor, de depunere a contestațiilor, de gestionare a unui sistem de calitate a procesului. O să depunem un efort de informare a persoanelor implicate, cum pot acestea să identifice riscuri pentru alimentația copiilor, și cum pot organiza un proces de alimentație sănătos pentru copii și elevi”, a specificat Andrei Spânu.

O altă măsură la fel de importantă, pe care Guvernul își propune să o implementeze este majorarea salariilor bucătarilor și ajutorilor de educatori.

”Salariile pentru personalul în procesul de alimentație va crește. Este vorba despre bucătari și ajutori de educatori, salariile cărora vor crește între 360 și 536 de lei pe lună.

Totodată, autoritățile vor să modifice cadrul normativ pentru a oferi părinților posibilitatea de a participa activ în cadrul grupurilor de achiziții.

Potrivit secretarului general al Guvernului, Andrei Spânu, autoritățile își propun să implementeze aceste măsuri în următoarele 12 luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram