Rata inflației în luna septembrie a fost de 6,3%, în creștere față de luna mai când era 5%. Trendul ascendent a fost cauzat, în cea mai mare parte, de creșterea prețurilor la produsele alimentare și a inflației de bază, se arată într-un raport prezentat astăzi de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Potrivit experților, s-a stabilizat relativ prețul la petrol pe piața internațională și asta s-a reflectat asupra prețurilor la combustibil în R. Moldova. În lunile august-septembrie, prețurile la combustibil s-au majorat doar cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a anunțat că masa monetară s-a majorat cu 9,1  la sută. Creșterea se datorează monedei naționale, banilor aflați în circulație și depozitelor în lei.

„Asta probează credibilitatea în creștere a monedei naționale. Totodată, evoluția pozitivă a depozitelor în valută este susținută de restabilirea remiterilor în valoare absolută și stabilitatea cursului de schimb”, a argumentat Armașu.

BNM continuă să stimuleze creditarea sectorului real, în special în monedă națională. Volumul creditelor nou acordate s-a majorat cu 26,1% în al treilea trimestru al anului curent, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prognoze

Ipotezele agențiilor informaționale internaționale prevăd o reducere a prețurilor la petrol în limita 3,1%-7,9% în următorii doi ani. Prețul pentru gazul natural se va majora cu 4,7% în 2020.

De asemenea, cotațiile la produsele alimentare vor înregistra o reducere de unu la sută anul viitor, iar inflația de bază se va stabiliza în 2020, arată prognozele.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!