/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Legea asumată ieri de Guvern mai are o prevedere nouă care a rămas „în umbră”

07 noiembrie 2019, ora 12:22

După ce ieri Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, în spațiul public s-a vorbit mult despre dreptul pe care îl obține prim-ministra Maia Sandu de a preselecta candidații la funcția de procuror general și a înainta lista Consiliului Superior al Procurorilor. Despre o altă prevedere, inclusă în Legea Procuraturii, nu s-a vorbit mai deloc.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, premierul va avea și dreptul să formeze o comisie pentru evaluarea activității procurorului general în caz de imixtiune ilegală a acestuia în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție ilegală, pe lângă autorități, instituții ori funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor acțiuni ce afectează grav imaginea Procuraturii ori independența procurorilor.

Premierul va putea constitui această comisie la sesizarea șefului statului, a ministrului Justiției sau din proprie inițiativă.

În comisie vor fi incluși: un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția respectivă, un expert internațional cu o vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție și un reprezentant al societății civile. Membrii comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram