Uniunea Europeană (UE) a transferat azi Republicii Moldova un grant de zece milioane de euro. Banii fac parte din prima tranșă de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro din partea UE, informează Ministerul Finanțelor. 

Potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor, celelalte 20 de milioane de euro au fost debursate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent.

„Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova acordată de către Uniunea Europeană reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane euro, dintre care 60 milioane euro vor fi acordate sub formă de împrumut și 40 milioane euro – sub formă de grant.

De asemenea, pe 7 noiembrie 2019 au fost recepționate două tranșe din suportul bugetar în cadrul asistenței bugetare oferite Republicii Moldova, în valoare totală de 25 milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru realizarea unor reforme-cheie demarate de Guvern în domeniul poliției, luptei împotriva corupției și spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Reprezentanții Executivului spun că banii acordați anterior de UE Republicii Moldova au fost folosiți pentru proiecte din de modernizare a structurilor de Poliție, proiecte din sectorul agroalimentar, crearea grupurilor de producători agricoli și acordarea ajutorului necesar unităților agroalimentare în comerțul cu UE. „Finanțarea din partea UE a contribuit, de asemenea, la alinierea la standardele de calitate internaționale și ale UE privind siguranța alimentelor. Programul UE a sprijinit și inițiativele de dezvoltare rurală”, spun cei de la Ministerul Finanțelor.

Astăzi, în contextul discuțiilor despre posibila demitere a Guvernului, premierul Maia Sandu a spus că se află în pericol și acordarea finanțării Republicii Moldova din partea Uniunii Europene.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!