/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Transportatorii, din nou în stradă! De data aceasta, au venit la Guvern să îi ceară socoteală ministrului Economiei

missing
08 noiembrie 2019, ora 22:37

Șoferii de TIR au ieșit și astăzi la protest. De data aceasta, au venit direct la Guvern să-i ceară socoteală ministrului Economiei de ce nu a negociat până acum eliberarea mai multor permise de export în Federația Rusă. Cele 500 de autorizații suplimentare sunt prea puține pentru a le rezolva probleme, spun transportatorii. Au fost primiți în audiență de un secretar de stat, însă răspunsul primit nu a fost pe măsura așteptărilor.  

”Pe noi nimeni nu ne ascultă. Nu stăm aici în zadar – Bălți, Edineț, pentru că pentru noi cineva hotărăște soarta moldovenilor”, spun protestatarii.

”Nouă ne trebuie așa cum s-a spus, minimum încă trei mii și ceva de autorizații. Astea 500 care s-au înțeles să le aducă asta e, de la noi din garaj dacă a fi să lucreze două mașini”, mai spun oamenii.

”Dacă se dau 500 de autorizații săptămâna viitoare, la 7 mii de mașini se primește o mașină la 14. O autorizația la 14 mașini. Asta înseamnă că din 14 una lucrează și 13 sunt pe loc”, se plâng șoferii de TIR.

Oamenii au spus că dacă nu vor fi auziți nici de această dată, vor trece la acțiuni mai drastice de protest.

”Dacă nu vom hotărî azi nimic, o să le scoatem luni cu tot cu remorci și va fi mai interesant”, a spus un protestatar.

”O să cerem autorizație de la primăriile lor că închidem drumurile, și o să-l închidem și gata. Și s-a terminat”, a menționat un alt bărbat.

Ulterior, câțiva protestatari au fost invitați să discute cu secretarul de stat la Ministerul Economiei, Andrei Ciornîi. Întâlnirea însă nu s-ar fi soldat cu rezultate pozitive.

”Ca atare din ceea ce am dat noi revendicări că iată ce ne trebuie, nu se rezolvă nimic. Și punct, deoarece partea rusă nu a dat mai mult”.

Răspunsul i-a supărat și mai mult pe unii protestatari.

”De ce nu se rezolvă? Cum, unul spune că îți dă voie, altul că nu. Guvernul a introdus autorizațiile astea pentru noi. Și acum Guvernul nu le poate scoate?”, spune un protestatar.

”Ce ați făcut pentru noi dacă sunteți o uniune? Veți și o să vă explic ce am făcut. Ce ați făcut personal pentru noi? Încetați să strigați. Acasă să strigați. Acasă nu am de ce să răcnesc, nu stau acasă pentru că nu am bani”.

Supărați, transportatorii au spus că nu vor renunța la proteste.

Ieri, într-un comunicat de presă Ministerul Economiei anunță că Federația Rusă va acorda suplimentar 500 de permise care vor fi eliberate pentru ultimele două luni din an. Recent, Igor Dodon se lăudase că a obținut autorizațiile în urma unei discuții cu vicepremierul rus, Dmitrii Kozak. Permisele vor ajunge în țară prin poșta diplomatică, iar Agenția Transport Auto le va repartiza transportatorilor locali conform cererilor depuse și legislației în vigoare. Problema a apărut după ce ultimul lot de permise a fost epuizat încă în septembrie, iar oamenii nu mai pot să exporte în Rusia, înregistrând pierderi. Anterior, atât ministrul, cât și unii șoferi spuneau că unele autorizații puteau fi găsite pe piața neagră în schimbul unor sume mari de bani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram