Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitate fizică. De această părere e și Farmacia Familiei, care în ajun de Ziua Mondială a Diabetului, marcată în fiecare an, pe data de 14 noiembrie, a organizat un flashmob împreună cu Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova.

În cadrul flashmob-ului, studenții s-au poziționat sub formă de cerc, ceea ce reprezintă simbolul global al diabetului, și au informat populaţia despre diabet şi consecinţele acestuia.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice ale secolului XXI. Diabetul afectează persoanele, indiferent de vârstă sau sex, iar tratamentul este de lungă durată și costisitor.

Diabetul de tip I apare la copii sau tineri. Este considerată o boala auto-imună, în care sistemul imun atacă celulele producătoare de insulină din pancreas şi acesta nu mai poate fabrica suficientă insulină. Aceşti bolnavi au adesea nevoie de injecţii cu insulină pentru tot restul vieţii.

Diabetul de tip II apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani şi reprezintă cea mai raspândită forma de diabet. La aceşti bolnavi, pancreasul produce insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient. Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale.

Pentru a evita diabetul zaharat şi complicaţiile lui trebuie să avem grijă de noi: să ducem un mod sănătos de viață; să controlăm nivelul glicemiei, al colesterolului, tensiunea arterială; să ne alimentăm corect şi regulat; să renunţăm la fumat; să excludem alcoolul; să practicăm exerciţiile fizice şi să învăţăm să reacţionăm corect la stres. Exerciţiile fizice regulate şi practicarea oricărui gen de sport ajută la prevenirea suprasolicitărilor psihoemoţionale ale organismului.

Farmacia Familiei lansează campania de măsurare gratuită a glicemiei, inițiată cu scopul de a preveni diabetul la nivel național. Orice vizitator va avea posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge gratuit, direct în farmacie, pe parcursul zilelor de 14 și 15 noiembrie.

P*

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!