Șeful statului Igor Dodon insistă pe ideea că există doar două soluții pentru a evita criza politică. Prima ar fi crearea unei noi coaliții de guvernare între PSRM și Blocul ACUM, care să propună un nou Cabinet de miniștri și a doua – învestirea unui Guvern minoritar, membrii căruia să fie desemnați de președinte.

În condițiile în care Maia Sandu a declarat tranșant că nu intenționează să mai facă înțelegeri cu socialiștii, al doilea scenariu pare să se contureze. Igor Dodon a vorbit la emisiunea „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune, despre un potențial Guvern tehnocrat și l-a acoperit cu laude pe consilierul său pe domeniul economic Ion Chicu, numele căruia a fost vehiculat în ultimele zile ca fiind candidatul lui Dodon la funcția de premier.

Prioritară e coaliția PSRM-ACUM. Dacă nu se ajunge la compromis sunt obligat să-mi asum un Guvern de profesioniști, care va menține și va respecta toate acordurile. Președintele trebuie să-și asume responsabilitatea să iasă în fața poporului cu un Guvern tehnocrat, să vină în Parlament și să ceară susținerea. 36 de socialiști eu sunt ferm convins că mă vor susține și vom vedea dacă mai votează cineva pentru o astfel de propunere”, a declarat Dodon.

„Nu am luat decizia pe cine vom înainta, dar considerăm că Ion Chicu este o candidatură potrivită ca mulți alții din echipa prezidențială. Pe dl Chicu îl cunosc din 2005. Când am fost viceministru al Economiei, el a fost în subordinea mea șef de departament, a fost consilier a doamnei Greceanîi, a lucrat la Banca Mondială, a lucrat în Guvernul precedent. Cred că ar face față oricăror provocări și oricărei funcții, inclusiv cea de prim-ministru, dar asta nu înseamnă că promovăm o candidatură…În ultimul timp mi-a reușit să creez un nucleu puternic în echipa mea la Președinție. Fiecare e bun. Și pe politica externă e foarte bun specialist dl Aurel Ciocoi, fost ambasador în China, SUA”, a adăugat Dodon.

Potrivit președintelui, ideal ar fi ca noul Guvern să fie numit până la începutul lunii decembrie și nu peste trei luni, cât permite legislația să se poarte negocieri. În cazul investirii unui Guvern minoritar, acesta ar putea fi și temporar.

„Trebuie să facem tot posibilul să nu admitem alegerile anticipate. Dacă vedem că nu este compromis, mergem pe această decizie, fie și temporară, dar să nu mergem la anticipate, pentru că în anul următor avem prezidențiale, în octombrie-noiembrie 2020 . Mai bine un Guvern temporar să activeze până în 2020 și să facem alegeri prezidențiale împreună cu parlamentare. Economisim vreo 40-50 de milioane. Pentru ce două campanii electorale într-un an: una în martie și alta în octombrie?

„Mâine avem discuții cu fracțiunile și o să vedem care soluție este mai reală”, spune șeful statului.

Socialiștii mizează pe susținerea Partidului Democrat. Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov a spus ieri-seară în platoul emisiunii „Politica” de la TV8 că democraților le-ar conveni un Guvern minoritar și l-a lăudat și el pe Ion Chicu, potențialul șef al Executivului.

Diacov recunoaște că PDM ar putea vota un Guvern minoritar format de PSRM: „Vom discuta în ce condiții”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!