Navele care transportă mărfuri ce nu necesită condiții speciale de încărcare sau descărcare vor putea acosta la cheiuri amenajate în amontele râului Prut, în afara Portului Giurgiulești. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi la ședința Guvernului, chiar înainte de a fi dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri.

Au fost aprobate condițiile de amenajare și regulamentul de funcționare a unor cheiuri temporare și edificii aferente pe căile navigabile interne ale Republicii Moldova. Acestea vor fi construite de agenți economici, fără implicarea resurselor financiare din partea statului.

Astfel, Portul Giurgiulești nu va mai deține monopolul, iar zeci de nave care transportă grâne, nisip, criblură sau altă marfă ce nu necesită condiții speciale costisitoare de încărcare/descărcare vor putea beneficia de serviciile unor cheiuri temporare, fără a-și aștepta rândul în Portul Giurgiulești.

Autorii proiectului susțin că tot mai mulți agenți economici din Republica Moldova apelează la transportul naval al mărfurilor, dar capacitățile portuare existente la Giurgiulești nu permit deservirea tuturor doritorilor din motivul insuficienței infrastructurii specializate.

„Din acest motiv, navele maritime sunt nevoite se staționeze la rada portuară în așteptarea eliberării cheiului din port care este ocupat de nave fluviale ce transporta mărfuri în vrac și descărcarea cărora este cu mult mai lentă în comparație cu cele specializate”, se spune în nota informativă a proiectului aprobat de Guvern.

În practica internațională de exploatare a transportului naval  sunt utilizate cheiurile neamenajate pe căile navigabile interne și au un impact pozitiv asupra dezvoltării ramurii și măririi fluxului de mărfuri transportate pe cale navală.

Anterior, Igor Dodon a declarat într-un interviu  că proprietarii Portului Giurgiulești ar fi în căutare de parteneri pentru dezvoltarea afacerii. „Cred că apariția unui investitor rus acolo, în viitorul apropiat, este destul de reală”, a spus președintele.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!