/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Date noi de la Banca Națională! Câți bani au fost recuperați de cele trei bănci falimentare

missing
13 noiembrie 2019, ora 11:39

Peste 2,3 miliarde de lei au fost recuperate până pe 31 octombrie de „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” care se află în proces de lichidare, anunță Banca Națională a Moldovei (BNM). 

Anul trecut, la aceeași dată, suma recuperată era de  1 713 400 000 lei. Procesul de lichidare a băncilor menționate este supravegheat de BNM, care urmărește ca acestea să valorifice activele disponibile în termene restrânse și să obțină contravaloarea lor maximă.

„BNM oferă materialele necesare pentru investigarea circumstanțelor aferente fraudei bancare, recuperarea mijloacelor bănești sustrase și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. BNM este angajată într-un proces amplu de reformare a sectorului bancar pentru a nu admite asemenea fraude în viitor. În acest sens, au fost întreprinse multiple măsuri: monitorizarea continuă a calității acționariatului băncilor și îngrădirea accesului în sistem a acționarilor neconformi, implementarea celor mai bune practici ale guvernării corporative cu responsabilizarea personală a conducătorilor băncilor, modificarea regimului expunerilor mari pentru a nu permite plasamente exagerate la alte bănci și limitarea normelor expunerilor față de persoanele afiliate băncilor”, se spune într-un comunicat emis de BNM.

De asemenea, a fost pus în aplicare un cadru modern de reglementare a unui proces de supraveghere bazată pe risc, care ar permite depistarea timpurie a deficiențelor și a riscurilor băncilor, implementarea registrului de credit care impune raportarea zilnică a creditelor mai mari de un procent de capital chiar de la etapa depunerii cererii etc.

În același timp, au fost introduse instrumente noi, de intervenție timpurie și rezoluție bancară, care permit ocrotirea instituțiilor bancare de la etape mai timpurii de manifestare a problemelor, fără a face apel la banii publici.

Totodată, au fost revizuite cerințele față de capitalul băncilor, introduse instrumente menite să sporească stabilitatea financiară a întregului sistem bancar și a fost promovată majorarea plafonului de garantare a depozitelor pană la 50 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram