Reforma justiției trebuie continuată, iar candidații la funcția de procuror general trebuie să fie selectați cât mai curând de un nou Guvern, afirmă președintele Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, există un proiect de lege care a primit aviz negativ de la Comisia de la Veneția, care trebuie în regim de urgență  refăcut și retransmis partenerilor externi pentru aprobare, pentru a putea fi continuată reforma justiției.

Pe 8-9 decembrie, parteneri iau ședința Comisiei de la Veneția și trebuie să vină cu aprobarea acestui proiect. Imediat ce se aprobă, el trebuie să fie votat în Parlament până la sfârșitul anului, pentru ca în ianuarie-februarie să fie efecte concrete. Eu voi insista pe această agendă”, a declarat Dodon într-o emisiune televizată la „Moldova 1”.

Pentru identificarea și numirea unui nou procuror general ar exista două soluții pe care insistă șeful statului: „Prima: se anunță un concurs nou în baza legii care este acum, de către comisia ceea de la Ministerul Justiției, dar pentru asta trebuie un alt Guvern și un alt ministru al Justiției. Sau se revine la acel concurs care a fost anulat și rezultatele acelui concurs se transmit mai departe. Asta o să decidă viitorul Guvern”.

Igor Dodon spune că nu a avut contacte cu cei patru candidați care au fost preselectați la concursul Ministerului Justiției și o acuză pe Maia Sandu că i-a chemat pe aceștia la discuții, astfel realizând o ingerință în proces.

Prim-ministra i-a chemat la dânsa în cabinet pe fiecare dintre ei. Eu știu asta. S-a întâmplat după ce s-a desfășurat concursul și până a-l anula. Am informații. Dacă sunt eronate, îmi cer scuze, dar eu nu primesc informații eronate.  După ce a discutat cu fiecare în parte, a dat indicații să fie anulat concursul. Cu asta o să trebuiască de clarificat mai târziu, de ce s-a întâmplat așa”, a spus Igor Dodon.

Amintim că, în urma desfășurării concursului de la Ministerul Justiției, comisia a selectat patru candidați care urmau a fi înaintați Consiliului Superior al Procurorilor pentru desemnarea procurorului general. Ulterior, rezultatele concursului au fost anulate din motiv că unii membri ai comisiei au trișat și i-au depunctat special pe anumiți candidați.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!