O coloană de mașini, printre care ambulanțe și autospecialele pompierilor, s-a deplasat din Chișinău până la Peresecina. Prin această acțiune, autoritățile vor să atragă atenția la numărul mare de accidente rutiere, înregistrat în ultima perioadă. Și școlile auto s-au implicat în marșul numit al siguranței. Conform datelor poliției, de la începutul anului peste 200 de oameni și-au pierdut viața în tragedii comise pe drumurile din țară.

Mai multe ambulanțe, mașini de intervenție speciale și cele ale școlilor auto au mers, într-o coloană, până la Peresecina, considerat unul dintre cele mai periculoase trasee din țară. În acest fel, organizatorii acțiunii i-au îndemnat pe șoferi să reducă din viteză, considerată una dintre principalele cauze ale accidentelor produse în țară.

”Pe primul loc de regulă se plasează neadaptarea vitezei condițiilor rutiere. Urmată de traversarea incorectă a drumului de către pietoni. Avem și accidente comise în stare de ebrietate”, a explicat șeful INP, Victor Manole.

Planul autorităților de combatere a accidentelor include patrularea zilnică a celor mai periculoase zone. Este vorba despre traseele din municipiul Chișinău, Orhei și Telenești. Cu toate acestea, medicii care lucrează la ambulanță spun că numărul accidentelor doar continuă să crească, fiind tot mai grave.

”Cantitatea accidentelor la sigur a crescut. Cel mai des suferă capul, adică au comoții cerebrale și traumatisme ale pieptului”, spune un medic de la Urgență.

”Persoanele au de suferit nu numai fizic, dar și psihologic. Recuperarea sănătății este destul de îndelungată. De multe ori persoanele rămân cu dizabilități care îi marchează pe toată viața”, menționează Tatiana Zatîc, șef de Direcție asistență medicală primară la Ministerul Sănătății.

Autoritățile le mai recomandă șoferilor și pasagerilor să-și cupleze centurile de siguranță. Datorită lor, șansele de a supraviețui unui accident cresc cu 45 la sută.

”Banca Mondială a calculat că o viață pierdută în accident costă 511 mii de dolari. Este luată în calcul întreaga viață, toate cheltuielile, spitalul, asigurarea socială”, a declarat Tatiana Mihailova, reprezentanta ”Autoclub Moldova”.

Conform datelor INP, de la începutul anului în Moldova au avut loc peste 1800 de accidente, în care au avut de suferit traume peste 2000 de persoane, iar 217 au decedat.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!