/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Uitați de autorități și copii. Drama bătrânilor care vând tot ce au de preț ca să nu moară de foame...

missing
16 noiembrie 2019, ora 07:15

Când sărăcia te dă afară din casă, ești nevoit să vinzi tot ce ai mai de preț ca să nu mori de foame. Este formula luptei pentru supraviețuire, pe care o aplică, de ani buni, mai mulți bătrâni de la noi. Oamenii, cu frunțile încrețite de griji și frică, înșiră pe jos lucruri de care se pot lipsi. La ei, poți găsi cărți, jucării mai vechi, veselă și chiar tehnică. Unii ies din case pe ascuns, să nu-i vadă copiii, alții se plâng că familia i-a dat uitării.

Pe doamna Valentina, din comuna Ciorescu, am găsit-o așezată pe un capac de la o gură de canalizare. Femeia vindea prosoape, fețe de masă și o geantă veche. A înșirat și un calculator, aproape nou, pe care spune că i l-a dat, cândva, fiica stabilită cu traiul în Italia.

”Eu știu, poate ar cumpăra cineva ceva. Eu zic că vreo 800. -Este foarte puțin pentru un calculator. -Puțin? -Vreo 2000 de lei măcar. -Ce vorbiți? Dar cât costă el?”, spune pensionara.

Bătrâna ne-a povestit că este originară din Ungheni, însă acum un an, fiica i-a vândut casa și i-a cumpărat un apartament cu o cameră, mai aproape de Chișinău. Se întreține din pensia care nici măcar nu ajunge la o mie de lei.

”Ce puteți să vă permiteți? -Cartofi, ceapă, morcov. -Carne? -Ei, de unde?”,m se plânge femeia.

Iar această femeie a scos la vânzare hainele pe care le-a purtat cândva, dar și alte lucruri pe care le-a procurat la preț mai mic, de la un second hand. Am găsit-o lângă o policlinică din capitală, lângă alți zeci de pensionari și ei afectați de lipsuri. Din vânzarea hainelor, bătrâna speră să adune mai mulți bani ca să se opereze la un genunchi.

”Dintr-o haină, așa, mai rup câte una, care nu-mi trebuie, și le vând. Ce să fac? Cu 30, 50 de lei deasupra. Să grămădesc pentru operație. Și ne chinuim singuri amândoi”, susține pensionara.

Și ceilalți vânzători în etate, cu care am discutat, spun că sărăcia i-a scos în stradă. Unii ascund de copii săi faptul că își vând hainele, cum ar fi bătrânica din imagini, care ne-a rugat să nu-i arătăm fața.

”Dar eu văd că și lui îi este greu. El nu știe că eu am venit. Când el vine de la lucru, eu repede merg acasă. Nu mă lasă deloc”, spune bătrâna.

Iar alți bătrâni se plâng că au fost dați uitării de copii, și ei copleșiți de grijile vieții de familie.

”Eu nu mă pot vârî în familia lor. Ei au a lor. A uitat cu totul de mamă. -Când ați discutat ultima dată cu el? -Acum un an de zile. Ni-i dor să-l vedem, dar nu știu cum să-l văd”, a spus o femeie.

Conform datelor oficiale, aproape 335 de mii de pensionari moldoveni, adică jumătate din numărul total al bătrânilor, primesc o pensie mai mică decât minimul de existență, ce constituie în jur de 1726 de lei. De la fostul ministru al Sănătății nu au reușit să obținem un comentariu despre cum sunt ajutați bătrânii Moldovei, pentru că a intervenit demisia Guvernului. Nu am dat nici de proaspătul ministru, Viorica Dumbrăveanu, pentru a ne spune ce soluții are ca să le îmbunătățească viața săracilor în etate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram