Podul peste râul Nistru, care unește localitățile Gura Bîcului și Bîcioc și care a fost redeschis în noiembrie 2017, după o pauză de 25 de ani în care pe el nu au circulat unități de transport, a fost supus unei expertize tehnice la comanda Misiunii OSCE în Moldova. Raportul experților a fost finalizat și transmis Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Raportul oferă o estimare a lucrărilor de reparație necesare pentru a readuce podul la capacitatea sa inițială și va putea sta la baza unui eventual proiect de reconstrucție a podului.

„Această expertiză tehnică oferă date de referință, în baza cărora pot fi desfășurate activitățile ulterioare de reconstruire a podului. Este prima, dar și cea importantă etapă a procesului de reconstruire”, a afirmat șeful-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Antti Karttunencare i-a transmis actele Svetlanei Dogotaru, secretar de stat al Ministerului Economiei.

Podul este parte a unui coridor de transport internațional, legând portul din Odessa cu Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acesta poate susține traficul de vehicule cu greutatea de până la 10 tone.

Redeschiderea podului este una dintre cele opt măsuri de consolidare a încrederii incluse de Chișinău și Tiraspol în pachetul de acorduri „Berlin-plus”. Acesta a determinat semnarea a cinci acorduri adiționale privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină pe malul stâng, apostilarea diplomelor universității din Transnistria și așa-numitul acord privind „plăcuțele de înmatriculare”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!