Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

Fostul șef al Procuraturii Cahul, Lilian Lungu, reținut sâmbătă, va sta 30 de zile în izolator

18 noiembrie 2019, ora 16:25

Procurorul anticorupție Lilian Lungu, fost șef al Procuraturii Cahul, reținut sâmbătă fiind bănuit de amestec în înfăptuirea justiției, își va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv în izolator. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Judecătoriei Ciocana.

Lilian Lungu a fost reținut sâmbătă pentru 72 de ore, cauza penală vizează faptele de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea cu bună știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

Urmărirea penală a fost pornită la mijlocul lunii septembrie a anului curent. Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anului 2015, procurorul în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție – Lilian Lungu, acționând contrar normelor imperative, a săvârșit acte de tragere la răspundere penală a unui șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care la rândul său i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir. În urma acțiunilor întreprinse de bănuit, în calitatea sa de procuror în Procuratura Anticorupție, victima a fost pusă sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.
La 26 ianuarie 2016 cauza penală în privința polițistului a fost expediată cu rechizitoriu pentru examinarea în fond la Judecătoria Cantemir.
Polițistul a fost achitat de prima instanță, instanța de apel și de către Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 22 mai 2019.

Pentru înfăptuirea în actul justiției, fostul procuror anticorupție riscă până la 4 ani de închisoare sau amendă de până la 47.500 de lei. Totodată, pentru tragerea cu bună știință la răspundere a unei persoane nevinovate, bănuitul ar putea face până la 5 ani de închisoare sau amendă de până la peste 57 de mii de lei.

Despre Lilian Lungu, presa a scris că ar fi rudă cu fostul procuror general Eduard Harunjen. Acesta a intrat în opinia publică după ce un fost coleg de-al său a fost pălmuit la o petrecere de un individ care ar fi avut anumite legături apropiate cu Lungu.

 

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram