Procurorul anticorupție Lilian Lungu, fost șef al Procuraturii Cahul, reținut sâmbătă fiind bănuit de amestec în înfăptuirea justiției, își va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv în izolator. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Judecătoriei Ciocana.

Lilian Lungu a fost reținut sâmbătă pentru 72 de ore, cauza penală vizează faptele de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea cu bună știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

Urmărirea penală a fost pornită la mijlocul lunii septembrie a anului curent. Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anului 2015, procurorul în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție – Lilian Lungu, acționând contrar normelor imperative, a săvârșit acte de tragere la răspundere penală a unui șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care la rândul său i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir. În urma acțiunilor întreprinse de bănuit, în calitatea sa de procuror în Procuratura Anticorupție, victima a fost pusă sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.
La 26 ianuarie 2016 cauza penală în privința polițistului a fost expediată cu rechizitoriu pentru examinarea în fond la Judecătoria Cantemir.
Polițistul a fost achitat de prima instanță, instanța de apel și de către Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 22 mai 2019.

Pentru înfăptuirea în actul justiției, fostul procuror anticorupție riscă până la 4 ani de închisoare sau amendă de până la 47.500 de lei. Totodată, pentru tragerea cu bună știință la răspundere a unei persoane nevinovate, bănuitul ar putea face până la 5 ani de închisoare sau amendă de până la peste 57 de mii de lei.

Despre Lilian Lungu, presa a scris că ar fi rudă cu fostul procuror general Eduard Harunjen. Acesta a intrat în opinia publică după ce un fost coleg de-al său a fost pălmuit la o petrecere de un individ care ar fi avut anumite legături apropiate cu Lungu.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!