Război în Ucraina, ziua 171: Apelul autorităților din Energodar. Slovacia livrează Ucrainei patru obuziere Zuzana

politic

Învinuiri grave la adresa unui ministru din Guvernul Chicu. Ar fi acoperit scheme de evaziune și acte de corupție

19 noiembrie 2019, ora 13:25
Distribuie:

Comisia parlamentară Securitate și Ordine Publică a primit informații compromițătoare despre noul ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța. Președintele comisiei, Chiril Moțpan susține că a intrat în posesia unui raport, pregătit de o instituție de stat, în care sunt descrise scheme de evaziune fiscală, protecționism și favorizare a unor acte de corupție în care ar fi vizat Pușcuța.

„Materialele sunt cu adevărat șocante și sunt secretizate. Este un raport pe 40 de pagini. Eu l-am obținut din surse confidențiale. Mai sunt în instituții oameni care își fac treaba indiferent de coloratura politică”, a declarat Moțpan în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul susține că, în perioada în care a condus Serviciul Fiscal de Stat, Serghei Pușcuța ar fi promovat mai multe rude în funcții de conducere, numindu-și doi fini de cununie la șefia unor direcții din cadrul FISC-ului.

Potrivit lui Moțpan, Pușcuța ar avea proprietăți în valoare de un milion de euro pe care nu le-ar fi putut obține pe căi legale aflându-se într-o funcție publică.

„A obținut 500 de hectare de teren în Drochia, care ulterior au fost vândute către persoane terțe. Ultima achiziție a fost de 5 ha în satul Cubolta, Sângerei. La salariul său i-ar fi greu să justifice proprietăți care se ridică la un milion de euro”, a comentat deputatul.

Chiril Moțpan mai spune că documentele care au ajuns în posesia sa arată că Serghei Pușcuța a fost implicat în scheme de evaziune fiscală și de determinare a unor agenție economici să recurgă la acte de mituire. Fostul șef de la FISC ar fi știut despre existența unor agenți economici protejați, despre organizarea unor controale fiscale nejustificate la unele firme și despre oferirea unor consultații agenților economici pentru eludarea taxelor vamale și fiscale.

„Există zeci de firme care beneficiază de tratament preferențial, iar acest tratament prejudiciază bugetul statului cu milioane de lei. Acum, Pușcuța va gestiona la fel de fructuos domeniul de competență”, acuză Chiril Moțpan.

Deputatul a transmis informațiile compromițătoare despre Serghei Pușcuța Procuraturii Generale. Iar cu două zile înainte de învestirea noului Guvern, raportul a fost transmis și președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, dar ea „nu a atras atenția”.

„Partidul Socialiștilor trebuie să poarte răspundere pentru cadrele pe care le-au promovat în Guvern”, punctează Moțpan.

Vom încerca să obținem un comentariu de la Sergiu Pușcuța la ședința de astăzi a Guvernului, planificată pentru ora 15:00.

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram