Familiile tinere din Chișinău, cu un venit mediu de până la 5 mii de lei, au fost incluse în lista beneficiarilor de facilități la plata resurselor energetice și serviciilor comunale în sezonul rece 2019 – 2020. Decizia a fost luată la ședința de ieri a Consiliului Municipal Chișinău. 

Potrivit responsabililor de la Primărie, este vorba despre familiile tinere (cu vârstele soților de până la 35 de ani), a căror venit mediu global nu depășește valoarea de 5 mii de lei pentru ultimele 12 luni până la data depunerii cererii pentru compensație. Persoanele care beneficiat de facilitățile respective în sezonul rece precedent vor depune doar cereri de confirmare.

De asemenea, a fost prelungit termenul de funcționalitate a Regulamentului existent privind compensarea cheltuielilor persoanelor defavorizate din municipiul Chișinău la efectuarea plăților pentru serviciile comunale și resursele energetice, până la data de 1 iunie 2020.

Valoarea ajutorului acordat la plata resurselor energetice constituie 40% din costul facturii respective, iar compensația acordată de municipalitate beneficiarilor este de circa 450 lei. Pe parcursul anilor, numărul beneficiarilor de compensație la agentul termic este de circa 30 mii de persoane și respectiv, de 40 de mii de beneficiari, pentru compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.

Depunerea actelor se face la întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ (nr. 1-23); la gestionarii fondului de locuințe (asociațiile de coproprietari în condominiu, asociațiile proprietarilor locuințelor privatizate, cooperativelor de construcții a locuințelor și blocurile locative departamentale, pentru cetățenii care locuiesc în blocurile gestionate de acestea; la preturile de sector (pentru cetățenii care locuiesc în sectorul particular), la primăriile orașelor, satelor (comunelor), din componența municipiului Chișinău, pentru cetățenii din teritoriile administrative respective.

Compensarea cheltuielilor se stabilește începând cu deschiderea sezonului rece și până la finele perioadei respective, iar depunerea actelor de către beneficiari are loc pe durata sezonului termic în curs, însă calculul se va face pentru întreaga perioadă.

Familiile cu venituri mici, de rând cu solicitarea de ajutor la plata agentului termic beneficiază, de asemenea, de compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide, precum şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.

Persoanele care au în proprietate două sau mai multe locuințe pe teritoriul municipiului Chișinău nu pot beneficia de suport financiar la efectuarea plăților pentru serviciile comunale și resurse energetice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!