/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Promisiunile lui Chicu după vizita la Moscova: Gaz mai ieftin, autorizații suficiente pentru transportatori  și credite de jumătate de miliard de dolari de la ruși

missing
21 noiembrie 2019, ora 00:22

La revenirea premierului Ion Chicu de la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său Dmitri Medvedev, promisiunile au curs gârlă. Șeful Guvernului a declarat că a făcut mai multe înțelegeri cu partea rusă care vor duce la: ieftinirea gazului de la 1 ianuarie, asigurarea transportatorilor moldoveni cu autorizații necesare pentru exportul mărfurilor, deschiderea unei linii de creditare pentru proiecte de infrastructură și evacuarea munițiilor de la Cobasna.

Prețuri mai mici pentru gazele naturale

Ion Chicu afirmă că s-a înțeles cu rușii ca prețul pentru gazul livrat în R.Moldova să fie coborât la 172 de dolari pentru mia de metri cubi, ceea ce înseamnă o ieftinire cu 50 dolari de la 1 ianuarie 2020.

„Gazprom” a dat asigurări că gazul va fi livrat în R. Moldova chiar dacă nu va fi posibil tranzitul prin Ucraina, fiind deja identificate căi alternative.

Credite de 500 milioane de dolari

Rusia ar fi gata să lanseze o linie de creditare în valoare de jumătate de miliard de dolari, pentru  proiecte investiționale de infrastructură, în special de reconstrucție a drumurilor.

„Ministerele de Finanțe vor discuta asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi luat doar dacă va avea condiții avantajoase pentru R. Moldova… În scurt timp, transformăm țara în șantier”, a declarat Ion Chicu.

Autorizații suficiente pentru transportatori

Prim-ministrul a anunțat că a soluționat problema transportatorilor care se plâng de lipsa autorizațiilor pentru realizarea exporturilor de mărfuri în Rusia.

Autoritățile de la Moscova vor oferi un număr suficient de autorizații, pentru ca procesul să fie deblocat până la sfârșitul anului.

Mai multe mărfuri, exportate fără taxe vamale

„Am obținut acordul principal de a prelungi, după 1 ianuarie 2020, posibilitatea exportului produselor moldovenești pe piața rusească fără aplicarea taxelor vamale…Vor fi acoperite aproape 70% din nomenclatorul produselor exportate pe piața rusească”, a explicat Chicu.

De asemenea, va fi mărit numărul companiilor care vor obține dreptul să exporte pe piața Federației Ruse.

Evacuarea munițiilor din Cobasna

Potrivit premierului Chicu, partea rusă pregătește un mecanism care să asigure utilizarea munițiilor depozitate la Cobasna și în viitorul apropiat vor trimite propunerile autorităților de la Chișinău.

Precizăm că această vizită la Moscova a fost prima de la numirea premierului Ion Chicu în funcție, iar următoarea deplasare va fi la Londra, la un forum investițional organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram