/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ SUA s-au implicat în negocierile pentru lansarea rutei alternative de livrare a gazului în Moldova. Brînzan: „Noi am muncit, iar Chicu va tăia panglica”

missing
21 noiembrie 2019, ora 13:14

Guvernul Maiei Sandu a realizat practic 90% din lucrul necesar pentru lansarea rutei alternative de livrare a gazului din Rusia către R. Moldova, prin Bulgaria. Problema a fost rezolvată timp de trei luni, datorită implicării autorităților din SUA, afirmă ex-ministrul Vadim Brînzan, supărat că Guvernul Chicu își va asuma toate rezultatele.

„Chicu vorbește anume despre această rută (n.r. Turkish Stream II), datorită efortului colosal care l-am făcut noi la minister. Americanii au discutat cu toți. Se făceau mese rotunde. Zburam și ne întâlneam. M-am întâlnit personal cu secretarul pe energetică al SUA care a pus cuvântul pentru noi și am făcut acest proiect posibil… Timp de trei luni s-a rezolvat această problemă. Marți, când s-a votat moțiunea de cenzură, eu trebuia să mă aflu în România, după aia să merg la Isacea și Orlovca, unde am organizat o întâlnire tripartidă ca să discutăm ultimele detalii tehnice legate de reversul gazelor pe la sud și să începem negocierea părților de tranzit.

Noi am început să lucrăm cu BERD-ul pentru a obține o linie de creditare de urgență și practic noi finalizasem tot procesul. Urma doar să obținem permisiunile necesare pentru a merge înainte. Noi practic am făcut 90% din lucru și ei o să-și asume rezultatele. Să taie panglica cine nu ar tăia, dar să avem gaze la iarnă”, a declarat Vadim Brînzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Fostul Ministru al Economiei mai spune că această rută alternativă nu ar putea să asigure necesarul de gaz de 100% pentru R. Moldova.

„Ruta asta oferă 12,4 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Noi în perioada de iarnă avem nevoie de 17-18 milioane. Diferența trebuie să vină de la Nord, de le Ucraina. Ei trebuie să negocieze și cu partea ucraineană, să procure un delta de 5 milioane pe zi din rezervoarele ucrainene. Noi am început acest proces de negocieri”, a adăugat Brînzan.

Noul Guvern condus de Ion Chicu ar trebui să negocieze cu autoritățile de la Kiev și prețul pentru tranzitul gazelor prin Ucraina. Maia Sandu reușise să ajungă practic la o înțelegere cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu care legase o relație de prietenie.

Partea ucraineană a venit cu o altă formulă de calcul care ridica plățile foarte mult și noi urma să ne așezăm, să negociem toate aceste probleme și prețul de tranzit al gazelor”, a dezvăluit fostul ministru al Economiei, care s-a arătat sceptic de faptul că Ion Chicu va reuși să ajungă la o înțelegere bună cu ucrainenii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram