Printre persoanele care ar fi fost interceptate ilegal la indicația fostei conduceri a Ministerului de Interne (MAI), potrivit documentului prezentat de către deputatul Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, sunt nu doar jurnaliști și activiști civici, dar inclusiv și profesori, oameni de afaceri și oameni de rând, care figurează în acel document drept susținători ai Platformei DA. Despre aceasta a anunțat Chiril Moțpan în cadrul unei conferințe de presă. 

Chiril Moțpan a declarat că interceptată ar fi fost și Eugenia Ceban, mama noului primarului de Chișinău, Ion Ceban.

Unul dintre oamenii de afaceri care ar fi fost interceptat este Alexandru Machedon. „Ar fi fost filați și membrii familiei acestuia. Autoritățile dețineau date și despre imobilele lui”, a declarat Chiril Moțpan. De menționat că, potrivit actelor prezentate de Partidul Platforma DA la Comisia Electorală Centrală (CEC), Machedon este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai Platformei DA.

De asemenea, Chiril Moțpan a declarat că toate informațiile menționate mai sus vor fi transmise procurorilor pentru ca cei din urmă să se expună pe acest caz.

Chiril Moțpan a declarat că aceste persoane ar fi fost urmărite la indicația fostei conduceri a Ministerului Afacerilor Interne și nemijlocit operațiunea ar fi fost condusă de Gheorghe Cavcaliuc, ex-șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție. L-am contactat pe Cavcaliuc să-i cerem o reacție la aceste declarații, dar fostul polițist are telefonul deconectat. Și ex-ministrul de Interne Alexandru Jizdan are telefonul închis.

Președintele comisiei securitate națională a prezentat public lista persoanelor care fi fost interceptate și filate (detalii AICI).

În acest context, amintim că TV8 face apel la mass-media din Republica Moldova pentru a iniția o acțiune comună împotriva urmăririi și interceptării ilegale a jurnaliștilor și activiștilor civici din Moldova. Vă îndemnăm să semnăm împreună un demers către Procuratura Generală pentru a cere investigarea penală a circumstanțelor în care am fost interceptați și filați (detalii AICI).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!