Zeci de milioane de lei au fost utilizate ineficient în ultimii ani în cadrul unor proiecte finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Un audit al Curții de Conturi a scos la iveală mai multe proiecte care au fost abandonate, iar cetățenii nu au beneficiat de ele, deși statul a pompat sume mari de bani.

Potrivit auditorilor, au fost acceptate pentru implementare proiecte de importanță locală, fiind utilizate ineficient din Fondul Național de Dezvoltare Regională mijloace financiare în sumă de aproape 226 milioane lei.  În acest sens au fost enumerate trei proiecte mari:

1. „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potențialului turistic al Regiunii de Dezvoltare Centru” – 13,7 mil lei;

2. „Dezvoltarea activității economice în sectorul cu potențial industrial regional al orașului Hâncești prin construcția capitală a drumului de ocolire” – 21,2 mil lei;

3. „Impulsionarea dezvoltării social-economice a localităților după cursul inferior a râului Nistru cât a celor din zona de stepă şi încurajarea turismului în zona de frontieră prin renovarea drumului L510 R30 Ştefan Vodă – Talmaza” – 57,6 mil lei.

Două proiecte de aprovizionare cu apă potabilă au fost înghețate după ce s-au investit aproape 16 milioane de lei. Este vorba despre construcția apeductului care urma să asigure cu apă locuitorii satelor Risipeni și Bocșa din raionul Fălești și construcția apeductului magistral Leova – Hănăseni Noi – Filipeni –Romanovca. Auditul a constatat că, deși acestea sunt finalizate de mai bine de doi ani, locuitorii până în prezent nu beneficiază de rezultatele proiectelor, din cauza că nu este asigurat accesul apeductelor construite la sursa de apă, pentru aceasta fiind necesară finalizarea altor proiecte.

De asemenea, mijloacele financiare alocate din FNDR în sumă de 43,1 mil lei au fost utilizate ineficient pentru implementarea unor proiecte care nu au continuitate. Auditorii au adus ca exemplu următoarele proiecte:

1. ,,Centrul Creativ-Inovativ Pro-Cariera Otaci ”– 27,3 mil lei;

2. „Asigurarea eficienței energetice a clădirii școlii-internat sportive din s. Grimăncăuți, raionul Briceni” – 5 mil lei;

3. „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat, or. Cahul” – 10,8 mil lei.

Curtea de Conturi atenționează că există o mare problemă și la asigurarea finanțării proiectelor de către autoritățile locale. Deși inițial APL și-au asumat responsabilitatea de a contribui cu 86,4 mil lei la proiectele dezvoltate cu suportul FNDR, din cauza capacităților reduse de cofinanțare, acestea nu și-au onorat pe deplin obligațiunile, fiind alocate doar 13,5 mil lei.

„Actualul mecanism de selectare, implementare și monitorizare a proiectelor finanțate din contul mijloacelor FNDR nu asigură gestionarea eficientă a mijloacelor alocate, iar capacitățile reduse ale APL în procesul de elaborare și cofinanțare a proiectelor, precum și managementul instituțional ineficient a tuturor părților implicare au efect negativ asupra durabilității rezultatelor obținute în urma implementării proiectelor de dezvoltare regională”, concluzionează auditorii Curții de Conturi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!