În sistemul judecătoresc există oameni care urmează să se auto-organizeze, să activeze conform Constituției și să nu permită imixtiunea altor ramuri ale puterii. Astfel a comentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă premierul Ion Chicu blocajul din Consiliul Superior al Magistraților (CSM), unde ședințele nu se desfășoară din lipsă de cvorum. 

Cât ține de absența ministrului Justiției de la ședințele CSM, premierul a declarat că Fadei Nagacevschi nu este prezent la întruniri din motiv că la moment este preocupat de reforma justiției.

„Situația în care ne-am pomenit se datorează fostei conduceri a Ministerului Justiției. Blocajul în sistemului judecătoresc este un pericol enorm pentru funcționarea statului. Da, acolo s-au creat două tabere, însă, noi abordăm acest subiect din punct de vedere al independenței sistemului judecătoresc. Noi nu ne ducem la adunările lor. Este o ramură a puterii absolut independentă”, a declarat Ion Chicu.

Întrebat ce urmează să facă dacă se va ajunge la o nouă Adunare a Judecătorilor, premierul a declarat că: „Executivul este absolut convins că în sistemul judecătoresc există oameni raționali care își cunosc foarte bine meseria și sunt responsabili. Ei se vor auto-organiza astfel încât această ramură să funcționeze conform Constituției fără imixtiunea altor ramuri ale puterii”.

Menționăm că de ceva timp la CSM nu se pot organiza ședințe din lipsă de cvorum. Mai mult, Consiliul a solicitat Parlamentului să aleagă doi membri, după ce Ion Postu și-a dat demisia,  iar Serghei Țurcan a fost desemnat judecător al Curții Constituționale.

De cealaltă parte, ex-ministra Justiției Olesea Stamate a declarat că această situație se crează artificial din motiv că se dorește să fie justificată organizarea unei noi Adunări a Judecătorilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!