/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cum argumentează premierul lipsa lui Fadei Nagacevschi de la ședințele CSM și cum poate fi depășit blocajul instituției

missing
25 noiembrie 2019, ora 11:52

În sistemul judecătoresc există oameni care urmează să se auto-organizeze, să activeze conform Constituției și să nu permită imixtiunea altor ramuri ale puterii. Astfel a comentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă premierul Ion Chicu blocajul din Consiliul Superior al Magistraților (CSM), unde ședințele nu se desfășoară din lipsă de cvorum. 

Cât ține de absența ministrului Justiției de la ședințele CSM, premierul a declarat că Fadei Nagacevschi nu este prezent la întruniri din motiv că la moment este preocupat de reforma justiției.

„Situația în care ne-am pomenit se datorează fostei conduceri a Ministerului Justiției. Blocajul în sistemului judecătoresc este un pericol enorm pentru funcționarea statului. Da, acolo s-au creat două tabere, însă, noi abordăm acest subiect din punct de vedere al independenței sistemului judecătoresc. Noi nu ne ducem la adunările lor. Este o ramură a puterii absolut independentă”, a declarat Ion Chicu.

Întrebat ce urmează să facă dacă se va ajunge la o nouă Adunare a Judecătorilor, premierul a declarat că: „Executivul este absolut convins că în sistemul judecătoresc există oameni raționali care își cunosc foarte bine meseria și sunt responsabili. Ei se vor auto-organiza astfel încât această ramură să funcționeze conform Constituției fără imixtiunea altor ramuri ale puterii”.

Menționăm că de ceva timp la CSM nu se pot organiza ședințe din lipsă de cvorum. Mai mult, Consiliul a solicitat Parlamentului să aleagă doi membri, după ce Ion Postu și-a dat demisia,  iar Serghei Țurcan a fost desemnat judecător al Curții Constituționale.

De cealaltă parte, ex-ministra Justiției Olesea Stamate a declarat că această situație se crează artificial din motiv că se dorește să fie justificată organizarea unei noi Adunări a Judecătorilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram